Autoverzekering

BA in de autoverzekering

De BA autoverzekering is een wettelijk verplichte verzekering in België. En dit van zodra het voertuig een verkeersrisico vormt, bv. rijden op de baan, geparkeerd op straat, … Omdat we hier spreken over het luik aansprakelijkheid, zal deze waarborg de schade dekken aan anderen. De tussenkomst zal niet enkel de materiële schade van het slachtoffer dekken maar bv. ook de lichamelijke schade. Het is belangrijk dat de verzekeraar de hoofdbestuurder(s) kent in het verzekeringscontract maar ook dat u bijkomende bestuurders meldt!

Hoe wordt de premie berekend?

Wat bij een ongeval ‘in fout’?

Heeft u een schadegeval veroorzaakt, dan vergoedt de verzekeraar het slachtoffer. Uw bonus-malusgraad zal vervolgens stijgen waardoor u meestal tijdelijk meer verzekeringspremie zal moeten betalen. Sinds 01/01/2004 kan elke verzekeraar zijn eigen bonus-malussysteem hanteren. Zo passen sommige partner-maatschappijen de ‘levenslange BM-graad -2’ toe.

Ook moeten verzekeraars sinds 1 januari 2004 een attest van schade afleveren. Dergelijk attest schade beschrijft alle gekende schade van de laatste vijf jaar.

De verzekeringspolis zal dus nooit tussenkomen vanuit de waarborg BA richting de aansprakelijke bestuurder. De verwondingen van de chauffeur ‘in fout’ en de materiële schade aan zijn auto worden niet vergoed. Het is dus zeker het overwegen waard om de waarborg burgerlijke aansprakelijkheid uit te breiden met bijkomende ‘opties’.

Checklist: verkeersongeval

Omnium

De (grote of kleine) omnium verzekert een bepaalde materiële schade aan de verzekerde auto, ongeacht of u ‘in fout’ bent of niet.

Kleine of gedeeltelijke omnium

In een ‘kleine, beperkte of gedeeltelijke omnium’ zitten bijna altijd volgende dekkingen: brand, glasbraak, natuurkrachten, diefstal, aanrijding met wild en loslopende dieren.

Grote of volledige omnium

De grote of volledige omnium dekt naast de waarborgen van de kleine omnium ook de ‘eigen schade’. Hierdoor bent u bv. ook verzekerd tegen vandalisme, uw voertuigschade bij een verkeersongeval waarvoor u aansprakelijk bent, …

Welke vergoedingsformule kiest u?

U heeft de keuze tussen een vergoeding in aangenomen waarde of een vergoeding in werkelijke waarde.

Aangenomen waarde

Wanneer u zich verzekert in aangenomen waarde wordt een vooraf overeengekomen afschrijfsysteem overeengekomen. Allereerst wordt een periode bepaald waarbinnen in nieuwwaarde wordt vergoed, aan 100% van de verzekerde waarde, zonder afschrijving. Standaard spreken we over 6 maanden, echter zijn upgrades naar 12, 24 of zelfs 36 maanden geen uitzondering. Na deze periode volgt een maandelijkse afschrijving van 1 tot 1,5% (afhankelijk van verzekeraar) per maand, waarbij de waarde van het voertuig bij totaal verlies nooit lager kan uitvallen dat in werkelijke waarde.

Werkelijke waarde

In werkelijke waarde wordt de waarde van het voertuig bij een totaal verlies bepaald op het ogenblik van het schadegeval. In de meeste gevallen zal deze vergoeding lager uitvallen dan deze in aangenomen waarde.

Rechtsbijstand

Rechtsbijstand zorgt ervoor dat uw rechten worden verdedigd, m.a.w. worden de gerechtskosten verzekerd en heeft de verzekerde recht op juridisch advies en bijstand. Ook zal uw rechtsbijstand instaan om bv. kosten te recupereren, indien nodig een tegenexpertise te gelasten, enz.

De rechtsbijstand blijft een facultatieve waarborg en is dus niet verplicht. U kunt deze afsluiten binnen de autopolis maar kunt deze ook afsluiten als een onafhankelijke polis afsluiten wat extra belangrijke voordelen oplevert.

Bestuurdersverzekering

De bestuurdersverzekering verzekert de lichamelijke schade van de chauffeur. De inzittenden worden steeds als zwakke weggebruikers beschermd.

U kunt deze waarborg binnen uw autoverzekering onderschrijven, als aparte verkeerspolis of verzekering persoonlijke ongevallen waar de dekkingen vaak ruimer zijn.

Bijstandsverzekering

Een bijstandsverzekering zorgt voor hulp aan de verzekerde als hij pech krijgt met de wagen zoals bv. bij platte band, een lege autobatterij, wegslepen, op reis, ….

Hoe de juiste autoverzekering kiezen?

U laten adviseren door een onafhankelijk verzekeringsmakelaar is de beste keuze. In tegenstelling tot wat velen denken, is een specialist om uw verzekeringsportefeuille te beheren niet duurder dan bv. uw verzekeringen via een bankkantoor of zelfs online spelers. Wel krijgt u er heel wat meer voor terug. Een onafhankelijk bemiddelaar biedt u niet enkel persoonlijke ondersteuning, het juiste advies maar ook de autoverzekering die het best bij u past.

Wat is het verschil tussen een verzekeringsmakelaar en verzekeringsagent?

De autoverzekering wordt samengesteld door de juiste waarborgen te selecteren. Naast de prijs zijn ook de uitsluitingen, de kleine lettertjes maar vooral ook de service na schade belangrijk. Een extra reden om te kiezen voor een onafhankelijk specialist in verzekeringen.

Bereken nu online uw autoverzekering

Of contacteer ons met uw vraag.

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Meerdere maatschappijen

Als onafhankelijke krediet- en verzekeringsmakelaar werken wij voor u, niet voor de maatschappijen. Zonder extra kosten!

Beste deal

Wanneer u keuze hebt tussen verschillende maatschappijen, dan is het makkelijker om de juiste oplossing te vinden tegen de juiste prijs.

Lokale Service

Wij staan klaar voor onze cliënten: telefonisch, online en offline. Als expert kennen wij de markt en zorgen voor de oplossing die het best aansluit bij uw behoeften.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.

Deze website gebruikt cookies. Wanneer u doorgaat op deze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.  Meer info