familie, gezin, verzekering

Wat is een familiale verzekering?

Familiale verzekering: uw bescherming en gemoedsrust

Het is essentieel om te begrijpen wat een familiale verzekering inhoudt wanneer uw gezin en dierbaren uw hoogste goed zijn. Zo begrijpt u hoe het u ze kunt beschermen tegen onvoorziene situaties.

Zo dekt de familiale verzekering uw aansprakelijkheid (BA) en deze van uw gezinsleden binnen jullie privéleven. Binnen een beroepsmatig kader (bv. werknemer, bedrijfsleider) of contractuele afspraken (bv. uw aansprakelijkheid als huurder) is er geen dekking. Voor een tussenkomst vanuit de polis privéleven denken we dus aan activiteiten in de vrije tijd, op school, in het verkeer als zwakke weggebruiker, enz. U merkt meteen dat dergelijke verzekering niet enkel nuttig wanneer u kinderen of huisdieren hebt.

Uw gezin beschermen tegen derden

Het is met andere woorden een verzekering om uw gezin te beschermen tegen enige aansprakelijkheid en wordt ook wel BA gezin genoemd of bijvoorbeeld privéleven of familiale verzekering. Deze waarborg wordt door quasi alle verzekeraars op de Belgische verzekeringsmarkt aangeboden. Hierdoor zijn er dus heel wat verschillende verzekeringscontracten mogelijk. Niet alleen betekent dit verschillende soorten dekkingen, maar ook zorgt dit voor verschillende algemene voorwaarden, enzovoort. Om die reden lijkt u laten bijstaan door een onafhankelijk specialist in verzekeringen zeker geen overbodige luxe!

Wanneer ben ik aansprakelijk?

Begaat u ‘een fout’ zoals bijvoorbeeld een onoplettendheid, een nalatigheid, lichte fout, …? Leidt deze tot ‘een schade’, dan zijn we al halfweg. Kan daarenboven een oorzakelijk verband tussen beiden worden aangetoond dan komt uw aansprakelijkheid in het gedrang.

Als slachtoffer dient u dus het bewijs te leveren van enerzijds de fout en de schade, anderzijds de link tussen beiden. Een onafhankelijke rechtsbijstand is hier zeker geen overbodige luxe, want deze dekking kan u hierbij helpen, want meer dan eens komt hier een advocaat aan te pas.

Schade aan een derde

Wanneer u of iemand van uw gezin schade heeft toegebracht aan een derde, dan zijn uw gezinsleden en uzelf verzekerd. Uiteraard zolang het niet ‘opzettelijk’ is. Ook uw huisdieren zijn mee verzekerd. Uw kinderen zijn ook verzekerd als ze tijdelijk elders verblijven, zoals bijvoorbeeld als ze op kot gaan of op Erasmus / AFS gaan. Ook uw partner en u zijn kunnen gerust zijn wanneer u tijdelijk voor uw werk of vrije tijd in het buitenland verblijft.

Zo zijn personen die definitief het huis verlaten bij sommige verzekeraars tot 12 maanden na hun verhuis verzekerd. Ook beschermen sommige verzekeringsmaatschappijen u als occasionele babysitter wanneer u soms op de kinderen van anderen let. Op dezelfde manier vallen ook huisdieren die tijdelijk bij u verblijven onder uw familiale verzekering.

Verschillen in de familiale verzekering

Ondanks de wettelijke basis zeer ruim is, zijn er toch verschillen op de markt. Naast de prijs, kiest u best voor de service van een verzekeringsmakelaar die u met raad en daad bijstaat wanneer u beroep moet doen op uw familiale verzekering. Maar er kunnen ook verschillen zijn in de uitsluitingen en extra’s die worden aangeboden door de verschillende verzekeraars.

Blogartikel: “Waarom zou ik kiezen voor een verzekeringsmakelaar?

Hieronder vindt u nog enkele veelgestelde vragen (FAQ’s):

Wat valt er onder een familiale verzekering?

Een familiale verzekering, ook wel aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren genoemd, dekt schade die u, uw gezinsleden of zelfs huisdieren per ongeluk aan derden veroorzaken. Dit omvat materiële schade en lichamelijke letsels die plaatsvinden buiten uw professionele activiteiten. Of het nu gaat om een ongelukkige valpartij bij u thuis, een schadegeval veroorzaakt door uw kinderen of een onbedoelde botsing met uw huisdier, de familiale verzekering biedt een waardevolle bescherming.

Is een familiale verzekering nodig?

Ja, absoluut. Een familiale verzekering is niet wettelijk verplicht, maar het is sterk aanbevolen om uw financiële toekomst veilig te stellen. Ongevallen kunnen op elk moment gebeuren, en de kosten voor juridische stappen en schadevergoedingen kunnen snel oplopen. Met een familiale verzekering bent u gedekt tegen deze onverwachte kosten en kunt u met een gerust hart genieten van uw dagelijkse leven.

Hoeveel kost een familiale verzekering?

De kostprijs van een familiale verzekering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld uw gezinssituatie en de nodige uitbreidingen. De jaarlijkse premie van een familiale verzekering is zeer voordelig. Ik sta klaar om u te helpen bij het vinden van een oplossing die past bij uw behoeften en budget. Als gespecialiseerde verzekeringsmakelaar heb ik toegang tot een breed scala aan verzekeringsmaatschappijen en polissen, zodat ik u de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding kan bieden. Contacteer mij vrijblijvend of doe een eerste simulatie online.

Bij Maes Group Verzekeringen geloven we in ‘expertise in mensentaal’. Daarom zijn wij er om al uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden naar de juiste keuzes op het gebied van familiale verzekeringen en andere financiële diensten. Neem vandaag nog contact op en laat ons samen werken aan uw gemoedsrust en financiële zekerheid.

Vraag of bereken uw offerte nu online

Of contacteer ons met uw vraag.

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Meerdere maatschappijen

Als onafhankelijke krediet- en verzekeringsmakelaar werken wij voor u, niet voor de maatschappijen. Zonder extra kosten!

Beste deal

Wanneer u keuze hebt tussen verschillende maatschappijen, dan is het makkelijker om de juiste oplossing te vinden tegen de juiste prijs.

Lokale Service

Wij staan klaar voor onze cliënten: telefonisch, online en offline. Als expert kennen wij de markt en zorgen voor de oplossing die het best aansluit bij uw behoeften.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.