Verzekeringsagent

Verschil tussen een verzekeringsagent en -makelaar?

In België worden verzekeringen aangeboden langs vier verschillende kanalen. Hieronder belichten we enkele fundamentele verschillen.

Verzekeringsmakelaar

Dat is een onafhankelijk adviseur die voor u afzonderlijk de voordeligste oplossing zoekt. Bovendien kan hij u verzekeringen van diverse maatschappijen aanbieden. Uw makelaar in verzekeringen is dus wettelijk noch economisch aan één bepaalde maatschappij gebonden. Zo kan hij u onafhankelijk begeleiden bij uw keuze uit het ruime aanbod.

Hebt u een schadegeval? Dan zal de makelaar in verzekeringen steeds uw kant kiezen, en alle nodige stappen ondernemen tegenover de maatschappij die de schade moet vergoeden.

Een overzicht van de andere distributiekanalen:

Verzekeringsagent

De agent is een tussenpersoon, verplicht verbonden aan één maatschappij, die dus uitsluitend advies geeft over de verzekeringen die zijn maatschappij aanbiedt. Hij is, net als de makelaar in verzekeringen, een specialist. Zijn dienstverlening hangt evenwel sterk af van de strategie van de maatschappij die hij vertegenwoordigt.

Directe verzekeraar

Directe verzekeraars zijn maatschappijen die hun verzekeringscontracten rechtstreeks aan de man brengen. Ze verkopen hoofdzakelijk gestandaardiseerde producten (voor een groot publiek) of heel specifieke verzekeringen (gericht op een specifieke doelgroep). Vaak doen ze dat per telefoon of via het internet. Door het ontbreken van een tussenpersoon, sta je er bij een eventueel conflict alleen voor.

Bankkantoor

Via bankkantoren verkopen de meeste banken ook verzekeringen. U beschikt echter niet altijd over de nodige informatie om de juiste keuze te maken, omdat de banken soms onvoldoende duidelijk maken of een aangeboden product een puur financiële belegging is of een verzekering.

Meestal bieden zij uitsluitend hun eigen (en enige) product aan zonder enig vergelijk.

Maes Group Verzekeringen werkt als verzekeringsmakelaar

Hierdoor kunnen wij u dé oplossing op maat voorstellen afhankelijk van uw vragen en behoeften. Wij kunnen de verschillende verzekeraars vergelijken zowel qua voorwaarden als qua verzekeringspremies. Dit is exclusief voorbehouden voor klanten van een verzekeringsmakelaar. De verzekeringsagent, directe verzekeraar noch het bankkantoor kunnen u dit voordeel aanbieden.