bonus-malus

Wat is een bonus-malus?

Uw verzekeringspremie via een bonus-malus

Letterlijk betekent bonus-malus ‘goed-slecht’ en wordt door quasi iedere Belgische verzekeraar gebruikt om de goede chauffeur te belonen. Bent u een goede, voorzichtige bestuurder van een motorrijvoertuig dan daalt uw bonus-malusgraad jaarlijks. Deze graad is een belangrijke parameter om de premie van bijvoorbeeld uw autoverzekering te berekenen.

Veroorzaakt u een ongeval dan wordt u bonus-malus mogelijk negatief beïnvloed.

Bonus-malus: 1, 2, 3, start!

Als beginnende bestuurder start u meestal in graad 11 (of 14 als professional). Maar 11 is slechts een cijfer. Zo heeft elke verzekeraar zijn eigen systeem. En is het dus belangrijker te weten welke korting of bijtelling er zich achter de graad verschuilt. Want deze heeft natuurlijk rechtstreeks invloed op de verzekeringspremie die u moet betalen.

Per jaar rijervaring daalt uw graad met 1 totdat u de laagste graad bij de verzekeraar bereikt. Was u aansprakelijk voor een schadegeval, dan zal uw malus per schadegeval stijgen met meestal vijf. Maar ook hier zijn er verschillen tussen de verzekeraars op de markt. Zo zijn er maatschappijen die een stijging per aansprakelijke schade doorrekenen van bijvoorbeeld 6 graden.

Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen die eenmaal u de laagste graad hebt bereikt, deze levenslang toekennen. Andere maatschappijen werken met bijvoorbeeld smileys, jokers, oscars, enzovoort. Ze willen uiteraard allemaal u als voorzichtige chauffeur aan boord houden.

Bewijzen verlagen uw premie

Wijzigt u van verzekeraar? Dan kunt u uw verzekeringspremie verlagen wanneer u enkele bewijsstukken kunt voorleggen die een gunstige invloed hebben op uw bonus-malusgraad.

  • Gebruikt u uw voertuig als particulier of professional?
  • Hoeveel jaren rijervaring kunt u aantonen op basis van uw rijbewijs?
  • Hoe zit het met uw schadeverleden? Bent u een goede, voorzichtige chauffeur of eerder een brokkenmaker? Dit toont u aan via een schadeattest dat u ontvangt van uw vorige verzekeraar.

Conclusie

De bonus-malusgraad en achterliggende premiepercentages kunnen verschillen per verzekeraar. Zo kunt u de algemene voorwaarden nalezen van de autoverzekeraars om deze premiepercentages en graden te kennen. Ook blijft het belangrijk te weten of en met hoeveel uw malus stijgt bij een aansprakelijke schade.

U laten adviseren door een onafhankelijk verzekeringsmakelaar is de beste keuze. In tegenstelling tot wat velen denken, is een specialist om uw verzekeringsportefeuille te beheren niet duurder dan bv. uw verzekeringen via een bankkantoor of zelfs online spelers. Wel krijgt u er heel wat meer voor terug. Een onafhankelijk bemiddelaar biedt u niet enkel persoonlijke ondersteuning, het juiste advies maar ook de autoverzekering die het best bij u past.

Maak meteen een afspraak met ons of maak hieronder de eerste simulaties online.

Bereken nu uw autoverzekering

Of contacteer ons met uw vraag.