Brandverzekering, evenredigheidsregel, evenredigheid, afbranden, verzekeren

Waarom zou ik mijn woning volledig verzekeren tegen brand?

Brand! Maar volledig afbranden? Nooit!

Een brand is ondanks wat velen denken een meer ingewikkelde materie. Het zal u dan ook niet verwonderen dat er rond een brandverzekering heel wat misverstanden bestaan. Zo sluiten velen snel een standaard woningpolis af zonder zich bijkomende vragen te stellen. Heel wat (bank)kantoren en agenten gaan mee in deze denkwijze en willen de cliënt niet onnodig belasten.

In onze reeks ‘de grootste fouten binnen een brandverzekering’ belichten we de komende zes weken op vrijdag de grootste misvattingen die leven rond een brandverzekering.

Waarom volledig verzekeren tegen brand?

Mijn huis zal nooit volledig afbranden dus waarom zou ik het dan volledig verzekeren tegen brand?

Vaak gebeurt het dat een brand fataal is wanneer de bewoners afwezig zijn. Wanneer uw omgeving de vlammen buiten opmerken, is de temperatuur in de woning extreem hoog opgelopen. Wanneer de brandweer komt toegesneld en begint met de bluswerken, is de kans reëel dat alles door de hoge temperaturen wordt verwoest. Na het bestrijden van de vlammenzee wordt duidelijk dat het grote volume bluswater heel bijkomende schade heeft veroorzaakt. Dat uw huis wellicht nooit volledig zal afbranden is dan ook niet relevant. Er zal heel wat meer schade zijn dan louter de brand.

Tevens is de kans groot dat wanneer u uw woning niet correct verzekert, de verzekeraar de evenredigheidsregel zal toepassen. Wanneer u slechts een deel van de waarde verzekert, dan zal de maatschappij in de meeste gevallen ook slechts in verhouding gezien een deel van de schade vergoeden. Stel dat uw woning in heropbouwwaarde een waarde heeft van 200.000 euro. U verzekert zich voor 100.000 euro, ofwel 50%. Bij een schade van bijvoorbeeld 10.000 euro zal de verzekeraar dan ook slechts 50%, ofwel 5.000 euro van de schade vergoeden.

Daarom is de algemene regel dat u zich als eigenaar best verzekert voor de volledige heropbouwwaarde. De wetgever voorziet dat de maatschappijen minstens een evaluatierooster moeten aanbieden om de kapitalen correct te berekenen. Vult u dit rooster correct en volledig in, dan blijft u alvast van dit misverstand gespaard.

Het betreft meestal slechts een kort zinnetje binnen uw woningverzekering. Maar wel een héél belangrijk!

Uw verzekeringsmakelaar

Telefonisch, online en offline.