energie

Besparen op energie? Wek hem zelf op!

De storm op de energiemarkt lijkt dan wel voorbij, toch blijft energie duur. Om te besparen leerden we minder te verbruiken, maar u kunt uw factuur ook verlagen door uw eigen energie op te wekken.

U installeert, de natuur doet de rest

Uw eigen energie produceren is al een tijdje goed ingeburgerd. Dat valt ook goed op in het straatbeeld, want heel wat daken zijn uitgerust met zonnepanelen. Zonlicht oogsten is een snelle manier om zelf te produceren, al heb u nog veel andere opties.

 • Elektriciteit
  • Windturbine: u hoeft heus geen metershoge molen in uw tuin te plaatsen om wind om te zetten in elektriciteit. Een kleinere, verticale installatie kan volstaan en de productie start al bij lage windsnelheden. Ze kunnen heel wat elektriciteit produceren, al moet u er wel wat voor over hebben. Naast de nodige middelen heeft u sowieso een vergunning nodig en moet u ook de nodige studies laten uitvoeren. Laat u daarom zeker bijstaan door experts.
  • Warmtekrachtkoppeling: deze verwarmingsketel zorgt niet alleen voor warm water, hij produceert ook elektriciteit dankzij de ingebouwde zuigermotor en alternator. De gebruikte brandstof is vaak aardgas.
  • Thuisbatterij: op zonnige dagen produceren uw zonnepanelen vaak meer energie dan u verbruikt. Het is daarom interessant om die homemade elektriciteit op te slaan in een batterij zodat u ze later kunt gebruiken wanneer u panelen niets of niet genoeg produceren.
 • Verwarming
  • Warmtepomp: dit veelzijdige systeem onttrekt warmte aan de buitenlucht, de bodem of grondwater om ze in uw huis af te geven via vloerverwarming, radiatoren of andere systemen. Er bestaan zelfs warmtepompen die uw water verwarmen. Met zo’n warmtepomp verwarmt u energiezuiniger dan met een klassieke verwarming op fossiele brandstoffen. Natuurlijk komt niet alle energie uit de natuur. Een warmtepomp heeft nog steeds elektriciteit nodig, maar die kunt u zelf opwekken met zonnepanelen.
  • Zonneboiler: u kunt de zon niet alleen gebruiken om elektriciteit op te wekken, maar ook om uw water te verwarmen. Zonnecollectoren warmen een buffervat op dat warm water levert voor uw badkamer en zelfs voor uw centrale verwarming.

Bovenstaande systemen vragen altijd een investering, maar verdienen zichzelf na een aantal jaren terug omdat ze uw energiefactuur doen dalen.

Maak komaf met energievreters en sluipverbruikers

Zelfs al wekt u thuis energie op, toch zal u niet alles uit uw omgeving kunnen halen. U zult nog steeds het stroomnet moeten aanspreken. Ook daarom is het interessant om onnodig verbruik te vermijden.

 • Zet energievreters aan de deur
  En dan nog liefst letterlijk, want een oud toestel vreet vaak energie en vervangt u best door een nieuw exemplaar. Let bij uw aankoop op de energielabels.
 • Ontmasker sluipverbruikers
  Sommige toestellen, zoals uw koelkast of diepvries, moeten nu eenmaal blijven aan staan. Andere niet, en tóch verbruiken ze energie ook al hebt u ze ‘uitgeschakeld’. Denk maar aan uw televisie of die digitale klok op uw koffieapparaat. Ze staan vaak gewoon in stand-by modus waardoor ze toch nog elektriciteit verbruiken. Gebruikt u een toestel niet? Trek dan de stekker uit, of plaats een slimme stekkerdoos waarmee u de stroom kan uitschakelen met een drukknop of via een app op uw telefoon.

Maar bovenal: isoleer, isoleer, isoleer

Uw energieverbruik beperken en/of uw eigen energie opwekken haalt weinig uit als uw woning niet goed geïsoleerd is. Verwarming is veruit de grootste energievreter. U houdt die warmte dus liefst binnen en dat lukt het beste door uw woning te isoleren, te beginnen bij uw dak.

Wat betekent dit voor uw woningverzekering?

Wanneer u een van bovenstaande installaties plaatst, is het altijd interessant om uw brandverzekering te laten checken en ons als uw verzekeringsmakelaar op de hoogte te brengen. Geef dus zeker een seintje, ik help u graag telefonisch, online en offline verder.

Bronnen: Brokers Newsletter, vlaanderen.be, engie.be, eneco.be, livios.be