Minder uitgeven, goedkoper, gratis, energie, verzekering, zichtrekening, bank, winkel

Tips om geld te besparen

A.d.h.v. onderstaande tips en tricks kunt u al snel heel wat euro's besparen, want in België bestaan meer en meer huishoudens uit slechts één persoon momenteel zo ongeveer 33%. Dat het leven duurder wordt, daarvan moeten we u wellicht niet overtuigen en dat ondervindt een single als geen ander. Maar ook voor 'klassieke' huishoudens lopen de kosten snel (te) hoog op.

Budgeteren

Weten wat er binnenkomt en wat er wordt uitgegeven lijkt een evidentie maar is de sleutel tot een goed en gezond beheer van uw gezinsbudget. Een huishoudagenda is hierbij een handige tool waarin u per dag, per week en per maand uw inkomsten en uitgaven noteert. Het klinkt misschien ouderwets maar werkt wel, wanneer u een drietal maanden (maar best zes maanden tot een jaar) uw 'boekhouding' opvolgt. Wees hierbij eerlijk zodat ook alle (kleine) uitgaven zoals een broodje, blikje frisdrank, tijdschrift, e.d. worden genoteerd.

In elke boekhandel vindt u dergelijke huishoudagenda's. Ook via de Gezinsbond kunt u een papieren exemplaar bestellen. Ook zijn er (gratis) software programma's die u hierbij kunnen helpen. Ook het elektronisch huishoudboekje Radio 2 (Excel) kan handig zijn.

Vervolgens berekent u zo vlot uw 'cashflow'. Welke uitgaven verliest u makkelijk uit het oog? Welke posten slorpen veel op?

Begin met één verandering tegelijk en maak er een gewoonte van.

  1. Verwerk je post en betaal systematisch, zo vermijdt u aanmaningen en extra kosten.
  2. Plan het in uw agenda in om uw betalingen uit te voeren (bv. elke zondag) en om uw papieren te ordenen.
  3. Een archiefsysteem: mappen voor facturen en garantiebewijzen bijhouden, verzekeringen, enz.

Slechte gewoontes

Door te besparen op ongezonde uitgaven, gaat u voluit voor een gezonder leven. Wanneer u bv. een pakje sigaretten (van 20 sigaretten) rookt per dag aan een gemiddelde prijs van 6,60 euro/pakje, dan levert deze besparing u al snel 198 euro per maand op (of 2.376 euro per jaar).

Wanneer u geregeld ongezonde snacks uithaalt, bv. Mc Donald's, frietjes, kebab, pizza, ... of zwaar op stap gaat en drinkt, dan loopt deze post al snel in de duizenden euro's per jaar.

Een doordachte financiële aanpak

Laat u hier correct adviseren door een onafhankelijk expert.

Minder uitgeven, goedkoper, gratis, energie, verzekering, zichtrekening, bank, winkel

Slim winkelen

De wekelijkse boodschappen zijn een belangrijke doch noodzakelijke uitgave. Supermarkten hanteren allerlei technieken om u zoveel mogelijk producten te verkopen die u eigenlijk niet nodig hebt. Let op met afleidingen (zorg dat u op voorhand hebt gegeten, maak een boodschappenlijstje, de kinderen, telefoontjes, ...) en koop prijsbewust. Meestal vindt u de goedkoopste producten op de hoogste of de laagste rekken. Laat u niet verleiden door marketingtrucs. Enkele tientallen euro's per week, leveren al snel een besparen op van 2.000 euro/jaar!

Sluipverbruik

Elke watt sluipverbruik kost u al snel 2 euro/jaar. Elektrische toestellen die in stand-by staan, verbruiken vaak energie zonder nut. Denk bv. aan je tv, modem, enz.

Enkele voorbeelden:

  • Koffiezetaparaat: 6 euro/jaar
  • Oven met klok: 4 euro/jaar
  • Computer met randapparatuur: 33 euro/jaar
  • Tv met digicorder: 15 euro/jaar
  • Hifi-installatie: 6 euro/jaar
  • ...

Hier kun je vaak tot 100 euro/jaar besparen.

Uw huishoudtoestellen

In tegenstelling tot wat heel wat mensen denken, blijft het voordeliger een wasmachine te hebben dan om telkens naar het wassalon te trekken. Ook de afwas via een vaatwasser blijkt beter voor uw budget (en het milieu) dan de vaat met de hand te doen. Dit lijkt op het eerste zicht misschien vreemd, maar een vaatwasser verbruikt twee keer minder water en energie dan een traditionele boiler. Wanneer u rekening houdt met de voordeeltarieven ('s nachts / weekend) wordt het vaak nog goedkoper.

Uw droogkast laten draaien daarentegen vraagt heel wat energie, gemiddeld zo'n 400 kWh of zo 'n 90 euro/jaar.

Besparen op uw abonnementen?

Abonnementen zoals gsm en internet betaalt u vaak via domiciliëring en staat er daardoor vaak niet bij stil hoeveel ze kosten. De laatste jaren werd de prijzen van de 'packs' bij de providers frequent verhoogt. Bekijk wat u nodig heeft en vergelijk.

Ook voor energie (elektriciteit en gas) loont het absoluut de moeite om jaarlijks te vergelijken. Dit kunt u eenvoudig en overzichtelijk via de V-test.

En verder in huis?

Geld uitgeven om te besparen? Ja. Door te investeren in spaar- of ledlampen, A+++-toestellen, waterbesparende douchekop, ... bespaart u nadien heel wat euro's.

Een dagelijks, gemiddelde douchebeurt van 15 minuten inkorten met 5 minuten levert al snel 73 euro/jaar op.

Stel uw vraag

Online