digitale

Weg papierberg! Welkom digitale documenten

Van facturen over contracten tot attesten: vroeger kreeg u ze automatisch op papier. Met bomvolle laden of uitpuilende kasten tot gevolg. Gelukkig kunt u de ‘papierberg’ vandaag een aardig kopje kleiner maken. Want dikwijls kunt u ook kiezen voor een digitale variant.

Papier of digitaal: wat verkiest u? In elk geval is de tendens naar digitaal al een aantal jaren ingezet. Denk aan de belastingaangifte via Tax-on-Web, het elektronische doktersbriefje of digitale rekeninguittreksels. We zetten de voordelen van digitale documenten op een rij.    

Digitale documenten hebt u altijd bij de hand

Documenten die via uw mailbox bij u geraken en niet via de postbode: die komen met heel wat voordelen. Zo kunt u ze altijd en overal bekijken: op uw smartphone, tablet, laptop … U kunt ook snel informatie opzoeken en vinden. In een papieren archief duurt dat uiteraard een beetje langer. Of bij een groot archief: véél langer.  

U hebt minder ruimte nodig om uw documenten op te slaan. Een map op de computer of in de cloud is eigenlijk al voldoende. Een document verliezen in een digitaal archief is ook iets moeilijker. Papier daarentegen, dat legt u al snel ergens verkeerd weg.

Snel en veilig online betalen dankzij elektronische facturen

Er zijn heel wat ‘type’ documenten die u digitaal kunt ontvangen, zoals facturen. Elektronische facturen hebben dezelfde juridische waarde als hun papieren tegenhangers. Én u kunt ze meestal meteen online betalen: dat versnelt en vergemakkelijkt het hele proces. Wie kiest voor elektronische facturen, die kiest voor een:

  • gemakkelijke, veilige betaling in één klik,
  • snelle, efficiënte afhandeling;
  • milieuvriendelijkere oplossing.

Niets dan voordelen dus. Het is dan ook logisch dat steeds meer organisaties de digitale kaart trekken voor wat het ‘papierwerk’ betreft. Zo kunt u – als u dit wenst – de ‘post’ van de overheid via elektronische weg ontvangen met ‘eBox’: een digitale, persoonlijke en beveiligde brievenbus waarin burgers en ondernemingen officiële berichten kunnen ontvangen. 

Verzekeringsdocumenten: ook digitaal?

Net als facturen kunt u eveneens uw verzekeringspremies digitaal ontvangen en betalen. Handig! Maar ook uw contracten, attesten en ‘groene kaart’ zijn digitaal beschikbaar. Die laatste – vandaag niet meer groen maar wit-zwart – was tot voor kort een verplichte aanwezige in het handschoenbakje van elke auto. Sinds juli 2020 is een elektronische versie van de kaart op uw smartphone een geldig verzekeringsbewijs. Let wel: sommige landen eisen nog een papieren versie van uw autoverzekering. Gaat u op reis met de wagen, dan checkt u dus best even of u geen printje moet maken van het verzekeringsbewijs voor uw auto.  

Uw verzekeringsdocumenten digitaal ontvangen? Of wilt u uw verzekeringspremie online kunnen betalen? Contacteer me gerust. Ik bekijk graag met u de mogelijkheden.

Bron: Brokers Newsletter

Mijn Dossier

Of contacteer ons met uw vraag.