evenredigheidsregel, Maes Group

Wat is de evenredigheidsregel bij een brandverzekering?

De evenredigheidsregel: de verhouding van en tot

Een uitgebreide brandverzekering met tal van waarborgen is een zaak. Maar als het puntje bij paaltje komt, is de waardebepaling vooraf van het risico elementair. Want het is net deze waardebepaling waarvan de vergoeding bij schade afhankelijk van is. Schenkt u hier onvoldoende aandacht aan? Dan bestaat het risico dat u zich onderverzekerd en past de verzekeraar bij schade de evenredigheidsregel toe! Het bedrag van schadeloosstelling wordt dan berekend volgens de verhouding tussen het werkelijk verzekerde bedrag en het bedrag dat verzekerd had moeten zijn.

Stel dat u een woning met een te verzekeren waarde van 200.000 euro verzekert voor 150.000 euro. Bij een schade van bijvoorbeeld 50.000 euro zal u een vergoeding ontvangen van 37.500 euro (150.000 euro / 200.000 euro, ofwel 75% van 50.000 euro).

Evaluatierooster tegen onderverzekering

Gelukkig is elke verzekeraar wettelijk verplicht om u tegen onderverzekering te beschermen. Dit doen ze door via tal van methodes de waarde te bepalen. Het evaluatierooster waarbij elke verzekeraar zijn eigen criteria hanteert, is een populaire methode. De maatschappij zal dan aan de hand van verschillende vragen op een rooster een verzekerde waarde bepalen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het aantal kamers, de bestemming, de oppervlakte, het volume, … Wanneer u kiest voor dergelijke methode en het schadebedrag ligt hoger dan het verzekerde bedrag, dan zal de verzekeraar alle schade ten laste nemen.

U kunt natuurlijk ook zelf het te verzekeren bedrag bepalen. In dat geval adviseren wij dit ‘in eerste risico’ te doen. Als er zich een schade voordoet, wordt u vergoed tot maximum het verzekerde bedrag. Een correcte schatting lijkt dan ook onontbeerlijk om voor deze optie te kiezen, want u bent finaal zelf verantwoordelijk. Waardevol vastgoed wordt vaak gedeeltelijk in eerste risico verzekerd om zo de premies binnen de perken te houden. Voor grote gebouwen wordt meestal een expert gelast om de te verzekeren waarde te bepalen.

Dé specialist voor uw verzekeringen

Voor uw verzekering kunt u ons als verzekeringsmakelaar makkelijk bereiken: telefonisch, online en offline. Omdat wij naast lokaal verzekeringsmakelaar ook online actief zijn, kunt tevens online uw verzekering berekenen, afsluiten en beheren.

Vraag of bereken uw offerte nu online

Of contacteer ons met uw vraag.

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Schade

Heeft u bij schade de juiste reflex? Welke stappen kunt u best onmiddellijk ondernemen en welke niet?

Blog

Bent u benieuwd naar interessante informatie en tips? Volg en lees zeker onze blogartikels.

e-Loket

Simuleer uw verzekeringen, krediet, belegging of check DIV online voor de status van uw nummerplaat.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.