Dat de Europese Centrale Bank de voorbije maanden meermaals met een stevige ruk naar boven de belangrijkste rentevoeten bijstelde, kwam intussen veelvuldig in het nieuws. Dit gebeurde natuurlijk om de torenhoge inflatie proberen te beteugelen. Het is een beproefd recept om inflatie te bestrijden, maar er zijn ook tal van risico’s aan. Zo namen we u de voorbije weken al verschillende keren in onze blogartikels mee over de risico’s waarvoor ons financieel systeem staat.
Inflatie en energiekosten
Met een inflatie in België die in november 2022 daalde van 12,27% naar 10,63% blijft deze nog steeds zeer hoog. Dit blijft natuurlijk grotendeels toe te schrijven aan de hoge energieprijzen . Zo bedraagt de inflatie van energie maar liefst 36,07% en draagt dit rechtstreeks een bijdrage van 3,62 procentpunt bij aan de totale inflatie van de maand november. De kerninflatie steeg van 6,50% tot 7,16% door het gevolg van de toegenomen inflatie voor bewerkte voeding en diensten.
Deze renteverhogingen van de ECB hebben uiteraard ook hun effect op de tarieven van hypothecaire kredieten. De kredietgevers kwamen onder druk en moesten de rentestijgingen volgen waardoor de hypothecaire rentes stevig omhoog gingen.
Rentevoeten zetten koopkracht onder druk
Door dergelijke inflatie wordt het leven opmerkelijk duurder. Dit merkt u ongetwijfeld niet enkel aan de pomp maar ook wekelijks bij het afrekenen van uw winkelkar. De koopkracht van de Belg lijkt ondanks de automatische loonindexering minstens deels te worden aangetast. Dit kan eerder vroeg dan laat een effect hebben op de woningprijzen. Want door de hoge energiekosten enerzijds en de duurdere rentetarieven stellen velen hun woondromen uit of zullen op zijn minst hun aankoopbudget moeten beperken.
De gemiddelde kredietbedragen lijken de voorbije maanden alvast te zijn gedaald, wellicht om de maandelijkse terugbetaling enigszins onder controle te houden. Maar ook energiezuinige investeringen via een energiekrediet winnen aan populariteit. Het artikel ‘is renoveren een must‘ gaf u hier alvast verschillende argumenten. Het energielabel dat aan een woning hangt, lijkt alvast hoe langer hoe meer de prijs mee te bepalen. Zoals vermeld in onze nieuwsberichten houden ook meer en meer kredietverstrekkers bij het toekennen van kortingen op de rentevoeten rekening met dit EPC-label.
Scoor nu online uw kredietdossier, zo weet u meteen hoe sterk uw kredietaanvraag is.