energie, besparing, renovatie

Is renoveren een must?

Woningmarkt moet ‘vergroenen’

In tegenstelling tot Duitsland kent België veel minder een huurdersmarkt. Lang werd eigenaarschap in België fiscaal gestimuleerd. Voor gezinswoningen werden de fiscale stimuli voor aanschaf intussen geschrapt maar dit lijkt alvast geen invloed te hebben, want de Belg blijft ondanks de voorbije crisissen met de spreekwoordelijke baksteen in de maag zitten. Zo blijft in de macro-economie een belangrijk deel van de toegevoegde waarde gecreëerd door enerzijds de bouwsector en anderzijds de vastgoedsector met respectievelijk 5,1% en 8,6%.

Al enkele jaren wordt renoveren en ‘vergroenen’ van de woningmarkt door de overheden gestimuleerd. Op zich is dat niet vreemd wanneer we kijken hoeveel woningen zijn gebouwd voor 1981. In Vlaanderen gaat het over 70% van de huizen en 56% van de appartementsgebouwen. In Wallonië klimt dit aandeel tot respectievelijk 81% en 68%, terwijl Brussel aankijkt tegen een sterk verouderd patrimonium met maar liefst 95% van de huizen en 89% van de appartementsgebouwen die werden opgetrokken voor 1981!

Heel wat burgers zullen hun ‘groene investeringen’ versneld uitrollen. De ‘energiecrisis’ zal hier niet vreemd aan zijn. Denk tijdens het renoveren bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp, enzovoort. Deze investeringen moeten helpen de energiefactuur draaglijk te houden. Maar na onder andere het debacle van de zonnepanelen en de terugdraaiende teller, lijken veel Vlamingen hun vertrouwen te hebben opgezegd in de overheden.

In 2019 ging 55% van de Belgen er nog prat op dat vastgoedprijzen nooit kunnen dalen. Maar wie zijn woonst ‘vergroent’ dreigt binnen afzienbare tijd toch een minwaarde te moeten slikken door de hogere EPC-waarde die op de woning wordt geplakt.

Renoveren in onzekere tijden?

Ondanks de coronacrisis is het brutovermogen van de Belg verder gestegen. En ondanks de stopzetting van de overheidssubsidies omwille van Covid-19 blijft de voorspelde toename van de werkloosheid uit. De toename van het aantal faillissementen is verwacht maar de werkloosheid verloopt voor economen momenteel atypisch. In tegenstelling tot het klassieke patroon is er vandaag een krapte op de arbeidsmarkt. Dit is uiteraard positief voor de huishoudens, zodat zij ondanks inflatie, stagflatie en andere termen toch (voldoende?) inkomsten kunnen blijven genereren.

En ondanks de onzekere situatie van vandaag lijkt het duidelijk dat energiebesparende uitgaven noodzakelijk zijn. Noodzakelijk om het leefbaar te houden op langere termijn, zowel voor uw portemonnee als voor het klimaat.

Eigen middelen of financieren?

Gebruikt u uw eigen middelen om de groene investeringen te betalen? Of kijkt u naar een financiering en verwacht u met de energiebesparing vlot rendement te halen? Wanneer u kijkt naar een financiering om de energiebesparende uitgaven te bekostigen, heeft u in principe twee mogelijkheden. U kunt kiezen voor een renovatielening of energiebesparende lening (type lening op afbetaling) rechtstreeks online of via een kredietmakelaar die zowel online als offline persoonlijke service biedt. Een tweede mogelijkheid is kiezen voor een hypothecair krediet.

Wenst u advies welke financieringsoptie het meest geschikt is in uw situatie? Contacteer ons.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Bereken uw maandelijkse aflossing

Of contacteer ons met uw vraag.

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Schade

Heeft u bij schade de juiste reflex? Welke stappen kunt u best onmiddellijk ondernemen en welke niet?

Blog

Bent u benieuwd naar interessante informatie en tips? Volg en lees zeker onze blogartikels.

e-Loket

Simuleer uw verzekeringen, krediet, belegging of check DIV online voor de status van uw nummerplaat.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.