VME rechtsbijstand, Maes Group

VME Rechtsbijstand voor elke VME

Rechtsbijstand voor een VME?

Een appartementsgebouw met verschillende eigenaars heeft verschillende gemeenschappelijke delen zoals de hal, de garage, de tuin, enz. Elke eigenaar van een appartement in het gebouw is op die manier ‘mede-eigenaar’ van deze gemeenschappelijke delen. Op deze manier ontstaat een ‘Vereniging van mede-eigenaars’ (VME), een bij wet erkende juridische onderneming (wet van 30 juni 1994 B.W. art. 577) met de daaraan verbonden wettelijke verplichtingen. Een VME is een m.a.w. een rechtspersoon en kan als bijgevolg ook te maken krijgen met juridische geschillen waarbij een VME Rechtsbijstand geen overbodige luxe is.

Maar wie volgt er voor u als mede-eigenaar of syndicus al de wetgeving op? Want de voorbije jaren is er behoorlijk wat gewijzigd. Hieronder alvast een opsomming :

 • 30/06/1994 Wet op de mede-eigendom
 • 15/12/2005 Wet
 • 02/06/2010 Wet
 • 15/05/2012 Wet
 • 18/06/2018 Wet
 • 11/07/2018 Wet
 • 31/07/2020 Wet
 • 20/12/2020 Wetgeving vanwege corona en de digitale Algemene Vergadering
 • 01/09/2021 Nieuw Burgerlijk Wetboek Boek 3 over goederenrecht

Onafhankelijke rechtsbijstand

Van een specialist rechtsbijstand mag u naast kennis en ervaring ook objectiviteit verwachten. Objectief uw belangen verdedigen met de nodige inzet en betrokkenheid, daar komt het op aan. Geen rechtstreekse banden met andere verzekeringsmaatschappijen waardoor ze een volledig zelfstandig en autonoom beheer kunnen garanderen. Een cruciaal voordeel dat borg staat voor een objectieve, optimale verdediging van uw belangen.

Lees zeker ook het artikel over ‘waarom onafhankelijke rechtsbijstand‘.

Verbouwen met de VME? Het VME-krediet brengt soelaas.

De polis rechtsbijstand helpt u als VME om bij schade de waarborg te bewijzen indien nodig. Ook kunnen zij soelaas bieden bij een contractueel geschil met de eigen brandverzekeraar (bv. geschil i.v.m. de waarborg van de polis of de grootte van de schade). Maar dergelijke onafhankelijke verzekering gaat nog veel verder. Naast de objectiviteitsclausule en vrije keuze van advocaat en expert, vermijdt u elk belangenconflict. Want een gekoppelde rechtsbijstand is geen hulp voor de uitsluitingen in de brandverzekeringspolis.

Enkele voorbeelden

Hieronder geven we enkele voorbeelden van situaties waarbij een onafhankelijke rechtsbijstand geen overbodige luxe is. De opsomming is niet allesomvattend, want ook andere conflictsituaties zijn gedekt. In sommige situaties zijn er uiteraard wel beperkingen of grenzen.

 • Bij een felle keukenbrand wordt het gebouw fors beschadigd. De expert van de brandverzekeraar betwist de verschillende bestekken die de syndicus indient. De VME stelt daarom een tegenexpert aan. Uiteindelijk bereikt deze een akkoord met de expert van de brandverzekeraar. De onafhankelijke rechtsbijstand maant de verzekeraar aan tot het tijdig betalen van het bij wet verplichte voorschot. De rechtsbijstandverzekeraar vergoedt de kosten en erelonen van de door de VME aangestelde deskundige. (Basic)
 • Een individuele eigenaar voelt zich benadeeld door een beslissing van de Algemene Vergadering van de VME en daagt de VME voor het vredegerecht. (All-Risk)
 • Aan een grote raampartij van het gebouw zijn vochtplekken. De oorzaak van de waterinfiltratie is onduidelijk. Er is een sterk vermoeden dat het water van een ingebouwde goot komt. Om dit met zekerheid na te gaan wordt een deel van de bekleding van het dak verwijderd en de goot gedemonteerd. Alles is even wel kurkdroog. Uiteindelijk blijkt het water langs een raamprofiel binnen te dringen wanneer de wind uit een bepaalde richting komt. De brandverzekeraar vergoedt de waterschade niet, nu er geen lek is aan het dak of de goot. De rechtsbijstand vergoedt de kosten van het demonteren en het opnieuw monteren van de goot en de dakelementen. (Basic)
 • Een individuele eigenaar betaalt ondanks een aanmaning zijn deelname in de lasten niet. De betrokken wordt gedagvaard. De onafhankelijke rechtsbijstand betaalt de kosten en erelonen van de advocaat voor zover deze niet volledig gecompenseerd worden door de rechtsplegingsvergoeding. (All-Risk)

Een onafhankelijke rechtsbijstand VME biedt u samen met ons als expert in verzekeringen de optimale bescherming bij schade! Wenst u meer informatie of een voorstel op maat van uw VME? Contacteer ons vrijblijvend.

Uw verzekeringsmakelaar

Of contacteer ons via een bericht of WhatsApp.

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Meerdere maatschappijen

Als onafhankelijke krediet- en verzekeringsmakelaar werken wij voor u, niet voor de maatschappijen. Zonder extra kosten!

Beste deal

Wanneer u keuze hebt tussen verschillende maatschappijen, dan is het makkelijker om de juiste oplossing te vinden tegen de juiste prijs.

Lokale Service

Wij staan klaar voor onze cliënten: telefonisch, online en offline. Als expert kennen wij de markt en zorgen voor de oplossing die het best aansluit bij uw behoeften.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.