online, registreren, MyMinfin, België, roerend

Hoe registreer ik een schenking online via MyMinfin?

Een roerende schenking online registreren

Financiële planning begint vaak met slimme beslissingen, vooral als het gaat om een schenking en erfenisplanning. Op 1 mei 2022 heeft de FOD Financiën een nieuwe mogelijkheid geïntroduceerd om onderhandse aktes voor roerende schenkingen online te registreren via MyMinfin. Als u eerder notariskosten wilde vermijden, bood de mogelijkheid om deze schenkingen aan te bieden in een kantoor voor Rechtszekerheid of via de post uitkomst. Nu kunt u echter bewijsstukken van niet-notariële schenkingen online registreren, wat een interessante optie kan zijn, vooral voor bijvoorbeeld hand- en bankgiften, ook al zijn deze in België in beginsel niet verplicht te registeren.

Voordelen van registratie

Het grote voordeel van het niet registreren van dergelijke schenkingen is dat er geen schenkingsrecht of schenkbelasting verschuldigd is. Het betekent echter wel dat als de schenker binnen de drie jaar (voor Vlaanderen en Brussel) of vijf jaar (voor Wallonië) overlijdt, de begunstigde alsnog successierechten zal moeten betalen tegen progressieve tarieven. Dit is een cruciaal punt om te overwegen. Mocht de gever plots ziek worden, kunt u er nog steeds voor opteren om de schenking tijdig te vermelden via MyMinfin.

Stappen om roerende schenking te registreren via MyMinfin

Als u besluit om de onderhandse akte van de roerende schenking online te registreren, is het belangrijk dat u de volgende stappen zorgvuldig volgt. Hier is een gedetailleerde handleiding:

1. Log in: u begint het registratieproces door in te loggen op MyMinfin, het online portaal voor financiële zaken.

2. ‘Mijn interacties’: navigeer naar de sectie ‘Mijn interacties’ in het portaal.

3. ‘Een document indienen’: zoek de optie ‘Een document indienen’ en klik erop.

4. ‘Ik beschik niet over een dienstcode’: als u geen specifieke dienstcode heeft, selecteert u deze optie.

5. Type document ‘Roerende schenking’: kies de juiste categorie, namelijk ‘Roerende schenking’, om door te gaan met de registratie.

Belangrijke aandachtspunten:

  • Het document moet in PDF-formaat geüpload worden: u kunt een gescande versie met handtekeningen of een origineel digitaal document met digitale handtekeningen gebruiken.
  • Meerdere documenten samenvoegen: als de roerende schenking uit meerdere documenten bestaat, moet u deze samenvoegen tot één PDF-bestand.
  • Registratie namens iemand anders: u kunt ook een document namens iemand anders indienen, mits u hun rijksregisternummer vermeldt.
  • Ontvangstmelding: als u een document namens iemand anders indient, ontvangt u alleen een ontvangstbevestiging. Het ingediende document bevindt zich in de rubriek ‘Mijn documenten’ van de persoon voor wie het is ingediend.
  • Tijd van registratie: het aanbieden van documenten via MyMinfin kan 24/7, maar de registratie gebeurt alleen tijdens kantooruren. Als u bijvoorbeeld op een feestdag een document indient, wordt dit pas tijdens de eerstvolgende werkdag geregistreerd.

Conclusie over het registreren van een roerende schenking

In de wereld van financiële planning is er een cruciale sleutel tot succes: het maken van doordachte keuzes. Roerende schenkingen vormen een essentieel onderdeel van uw financiële strategie, en de introductie van online registratie via MyMinfin heeft de deur geopend naar nieuwe laagdrempelige mogelijkheden voor belastingbesparingen en erfenisplanning.

Het registreren van uw schenkingen is een krachtige zet om vaak hogere schenkingsrechten en schenkbelasting te vermijden. Maar vergeet niet dat timing alles is. Als u de schenking niet registreert en de schenker binnen enkele jaren overlijdt, kunnen successierechten in beeld komen. Daarom is het van vitaal belang om goed geïnformeerd te zijn en op tijd te handelen.

Volg de stappen die we hebben beschreven om uw roerende schenking via MyMinfin te registreren en geniet van de gemoedsrust die gepaard gaat met financiële zekerheid. Eenvoudig gezegd, vaak is dit een slimme zet voor uw toekomst.

Aarzel niet om professioneel advies in te winnen, want uw financiële strategie is uniek. Samen met een expert kunt u de beste beslissingen nemen om uw financiële doelen te bereiken.

Het is tijd om de controle over uw financiële toekomst te nemen en de voordelen van online registratie te benutten. Start nu met het creëren van een solide basis voor uw erfenisplanning en fiscale efficiëntie. De toekomst is in uw handen, en met MyMinfin is het slechts een paar klikken verwijderd. Uw financiële welzijn verdient de beste aandacht en zorg, en wij staan klaar om u te begeleiden op deze reis.

Uw financieel adviseur

Of contacteer mij met uw vraag.