mutualiteit

Wat is het verschil tussen een hospitalisatieverzekering via uw werkgever, mutualiteit of privé-verzekeraar?

Ongeveer een acht miljoen mensen in België hebben een hospitalisatieverzekering afgesloten. Sommigen via de werkgever, anderen via hun mutualiteit of een privéverzekeraar. Op zich niet vreemd als u weet dat medische zorg in België bij de wereldtop hoort, maar afhankelijk van de behandeling de factuur aardig kan oplopen.

Beroepsgebonden verzekering

Ongeveer de helft is verzekerd via een beroepsgebonden polis via de werkgever. Hiervan situeren de aangeslotenen zich hoofdzakelijk bij grotere bedrijven. Meer dan 70% van de grote ondernemingen voorzien dit extralegaal voordeel voor hun werknemers. Bij de kleinere ondernemingen blijft dit aandeel beperkt tot slechts 20%. En laat dit net een belangrijke troef zijn dat een werkgever kan uitspelen richting (potentiële) werknemers. Want terwijl u als werkgever geen RSZ moet bijtellen op dit voordeel, is het voor uw arbeidskracht een mooie financiële extra!

Heeft u een hospitalisatieverzekering via uw werkgever? Dan is een wachtpolis een absolute must. Lees ons artikel ‘wat is een wachtpolis?’.

Mutualiteit of privé-verzekeraar

Naast de beroepsgebonden polissen via de werkgever maakte de overige vijftig procent een keuze tussen ofwel een contract via de mutualiteit ofwel een verzekeringspolis via een privé-verzekeraar. Ten opzichte van een polis via een werkgever kunt u hier zelf uw waarborgen en waarborggrenzen gaan kiezen tussen de verschillende aanbieders op de Belgische verzekeringsmarkt. Denk bijvoorbeeld maar aan de terugbetaling bij kamerkeuze, een extra tandverzekering, voor- en nazorg, enzovoort. Deze keuzes hebben uiteraard een belangrijke invloed op de te betalen premie.

Essentiële verschillen

Maar toch zijn er aan de basis nog enkele essentiële verschillen die een grote impact hebben op de prijszetting. Verschillen waar weinigen bij stil staan maar die toekomstgericht belangrijk kunnen zijn.

  1. Zo wordt er bij een beroepsgebonden polis beroep gedaan op de solidariteit tussen de verzekeringsnemers. Hierdoor spreken we over risicopremies en wordt er geen vergrijzingsreserve aangelegd door de verzekeraar voor dergelijke polissen.
  2. Bij een ziekteverzekering van een mutualiteit wordt ook quasi steeds gewerkt aan de hand van risicopremies maar dit in functie van de leeftijd. Door te werken met opeenvolgende leeftijdscategorieën wordt de solidariteit enigszins beperkt.
  3. De meeste privé-verzekeraars werken met genivelleerde premies. Binnen dergelijke verzekeringspolissen wordt dus een vergrijzingsreserve ingebouwd waardoor er meer wordt ingezet op de stabiliteit naar de toekomst toe.

Conclusie

Merendeel van de Belgen heeft vandaag een hospitalisatieverzekering. De dekking wordt voorzien via een van de drie kanalen (werkgever, mutualiteit of privé-verzekeraar) waarbij elk kanaal voor- en nadelen kent. Het is goed te kijken welke waarborgen belangrijk voor u zij en of u bijvoorbeeld een vrijstelling wenst in te bouwen of niet. Wilt u onbeperkt gedekt zijn of slechts voor een beperkt bedrag, enkel in België of toch liever wereldwijd?

Uw keuzes hebben invloed op de premie. Kijkt u enkel naar de premie van dit jaar, of houdt u bv. ook rekening met de eventuele medische acceptatie en premiezetting in de toekomst? Bereken uw premie nu online via e-Loket Verzekeringen.