ECB verlaagt depositorente

ECB depositorente, Maes Group
Om de haperende economische motor opnieuw aan te zwengelen verlaagd de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw de depositorente. Maar wat is de impact hiervan?
Depositorente
De depositorente is de rente die de banken krijgen wanneer ze hun 'geldoverschotten' (verplicht) bij de ECB moeten parkeren. Deze rente stond intussen al op -0,40% wat betekent dat de ¨financiële instellingen verlies maken wanneer ze geld plaatsen bij de ECB. Nu verlaagt de centrale bank de rente verder van -0,40% richting -0,50% met de bedoeling dat de banken sneller krediet verlenen. Extra kredieten betekent extra investeringen wat op zich goed is voor de economie.
ECB laat geldpersen overuren draaien
Tegelijk drukt de ECB wat extra euro's, koopt hiermee obligaties (schuldbewijzen bv. van Europese landen) op en pompt hiermee opnieuw extra geld in de economie. Het spreekt voor zich dat hierdoor de marktrente hierdoor verder wordt gedrukt.
2 gevolgen voor u:

Gevolg 1 - Uw spaargeld

Meer en meer banken passen de wettelijke minimumrente toe en hier lijkt niet snel verandering in te komen. Een van de uitzonderingen op deze regel is de Belgische spaarbank CKV met een spaarrekening en termijnrekening.

Meer en meer wordt er gezocht naar alternatieven van tak 21 over fondsen tot zelfs buitenlands vastgoed als investering? De eerste vraag die u hier moet beantwoorden: is beleggen iets voor mij?

Gevolg 2 - Uw woonkrediet

De laatste 15 jaar gingen experts er al meermaals prat op dat de bodem was bereikt, het tegendeel leek waar. Op korte termijn wordt niet meteen een economische opflakkering verwacht, rekening houdend met de lage inflatie en de Brexit die al geruime tijd het nieuws domineert. Laat uw hypothecair krediet herfinancieren door een onafhankelijke specialist in kredieten. Bent u van plan om te kopen of te (ver)bouwen? Ook u kunt uw voordeel doen met het ECB-beleid. Uw onafhankelijk kredietmakelaar vergelijkt samen met u de Belgische kredietmarkt en zoekt het meest passende krediet.