verlies

Wat moet ik doen bij verlies van mijn nummerplaat?

Heeft u te maken met het verlies van een nummerplaat of misschien werd deze wel gestolen? Geen paniek! Het verliezen van uw nummerplaat is vervelend. We overlopen daarom graag met u onderstaande stappen zodat u binnenste de kortste tijd opnieuw de baan op kunt.

We maken een onderscheid tussen enerzijds de voorste nummerplaat en anderzijds het kenteken achteraan de wagen. De plak vooraan is slechts een duplicaat en kunt u eenvoudig vervangen door een kopie in een winkel te laten bijmaken. Bent u uw achterste nummerplaat verloren? Dan ligt het anders, want dit is de originele plaat. In dat geval dient u onderstaande stappen te ondernemen.

Na het verlies

  1. Meld het verlies of diefstal allereerst bij de politie: de eerste stap die u moet nemen, is het melden van het verlies van uw nummerplaat bij de lokale politie. Zij zullen enerzijds de nummerplaat seinen, anderzijds bezorgen zij u een attest van verlies of diefstal. Dit document zal later van cruciaal belang zijn bij het aanvragen van een nieuwe nummerplaat en kan ook nuttig zijn bij eventuele problemen in de toekomst.
  2. Contacteer uw verzekeringskantoor: nadat u aangifte heeft gedaan bij de politie, moet u contact opnemen met uw aanspreekpunt bij de verzekeringen om hen op de hoogte te brengen van het verlies van uw nummerplaat. Zij zullen u helpen bij het aanvragen van een nieuwe nummerplaat bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV).
  3. Wat kost een nieuwe nummerplaat? Een gewone Europese nummerplaat wordt via bpost afgeleverd. U betaalt rechtstreeks 30 euro aan de postbode. Als u echter kiest voor een gepersonaliseerde nummerplaat of een speciale uitvoering, kunnen de kosten hoger uitvallen. Check hier de laatste tarieven.
  4. Geef uw nieuwe nummerplaat door: Nadat u uw nummerplaat heeft ontvangen, dient u de combinatie door te geven aan uw verzekeringskantoor. Zij updaten vervolgens de verzekeringspolis zodat de oude nummerplaat wordt vervangen. U ontvangt eveneens een aangepast verzekeringsbewijs zodat u opnieuw de baan op kunt.
  5. Monteer uw nieuwe nummerplaat: zodra u uw nieuwe nummerplaat ontvangt, moet u deze correct aan uw voertuig bevestigen. Zorg ervoor dat de plaat stevig is vastgemaakt en goed zichtbaar is, volgens de wettelijke voorschriften.

Veiligheid staat altijd voorop!

Een verloren nummerplaat kan dus heel wat administratief gedoe met zich meebrengen. Maar door deze stappen te volgen, kunt u snel weer de weg op. Vergeet niet om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om het verlies van uw nummerplaat in de toekomst te voorkomen, zoals het regelmatig controleren van de bevestiging ervan op uw voertuig. Veiligheid staat altijd voorop!

Uw verzekeringsmakelaar

Of contacteer ons met uw vraag.