Tak 21

Wat is een tak 21?

Tak 21 voor uw vermogen

De spaarverzekering tak 21 is een levensverzekeringscontract als spaarproduct op een middellange tot lange termijn en biedt u in tegenstelling tot bv. tak 23 zekerheid in kapitaal en rendement.

Rendement

U betaalt een premie, want het is uiteindelijk een verzekering maar deze premie spaart u op het contract, daarom ook wel de benaming spaarverzekering. Enkel wanneer u bijkomende waarborgen onderschrijft zal de premie voor een stukje dienen om de risicopremie van deze waarborgen te dekken.

De verzekeraar biedt een gewaarborgd rendement en deze intresten worden in principe gekapitaliseerd. Daarenboven bekijkt de verzekeraar jaarlijks de mogelijkheid om een winstdeelname te voorzien. Deze kan nooit worden gegarandeerd of vooraf vastgelegd en is o.a. afhankelijk van de winst dat de verzekeraar maakt. Echter, eenmaal de verzekeraar  de jaarlijkse winstdeelname heeft toegekend, is deze definitief verworven en kan de verzekeraar deze nadien niet meer wijzigen of terugnemen.

Beleggen of sparen in tak 21?

Bij een tak 21 heeft u meestal de mogelijkheid om te kiezen voor een eenmalige storting van een premie (belegging) of om te kiezen voor een spaarformule waarbij u bv. maandelijks of jaarlijks een bepaalde premie spaart.

Voorbeelden van een tak 21 als spaarverzekering zijn o.a. de pensioenspaarverzekering en de langetermijnspaarverzekering.

Welke kosten zijn er?

De overheid roomt bij de start eenmalig 2% premietaks af. De pensioenspaarverzekering is hier echter van vrijgesteld.

Ook instapkosten kunnen worden aangerekend. Dit is meestal een percentage afhankelijk van het gestorte bedrag, de gekozen beleggingsduur, enz.

Wanneer u voor vervaldag kapitalen opvraagt uit het contract kan de verzekeraar in sommige gevallen uitstapkosten aanrekenen. Uiteraard kent u deze (indien ze van toepassing zijn) voordat u het contract ondertekend. Als de resterende looptijd korter is, vallen deze kosten meestal ook lager uit of worden ze herleidt tot 0.

Sommige verzekeraars rekenen beheerskosten aan voor het beheer van de gelden. Dit kan procentueel of een forfaitair bedrag zijn.

Indien u extra waarborgen onderschrijft zoals bijvoorbeeld een overlijdensdekking, dan zal een gedeelte van uw spaarpremie worden gebruikt om deze extra verzekering te betalen.

Fiscaal voordeel met tak 21?

Wanneer uw spaarverzekering voldoet als pensioenspaarverzekering of langetermijnspaarverzekering, kunt u mogelijk genieten van een fiscaal voordeel.

Conclusie

De levensverzekering tak 21 is een spaar- of beleggingsverzekering met weinig risico en een gewaarborgd rendement (+ eventuele winstdeling). Deze levensverzekering komt in aanmerking voor de depositobeschermingsregeling.

Vraag uw offerte online

Of contacteer ons met uw vraag.

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Meerdere maatschappijen

Als onafhankelijke krediet- en verzekeringsmakelaar werken wij voor u, niet voor de maatschappijen. Zonder extra kosten!

Beste deal

Wanneer u keuze hebt tussen verschillende maatschappijen, dan is het makkelijker om de juiste oplossing te vinden tegen de juiste prijs.

Lokale Service

Wij staan klaar voor onze cliënten: telefonisch, online en offline. Als expert kennen wij de markt en zorgen voor de oplossing die het best aansluit bij uw behoeften.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.