ABEX, Maes Group

Wat is de ABEX index?

ABEX, een Belgische index

De ABEX-index of ‘index van de Associatie van Belgische Experten’ biedt een samenvatting van de evolutie van de kostprijs voor de bouw van privéwoningen en gebouwen binnen België. Sinds voorjaar 1914 wordt deze index tweemaal per jaar (mei en november) gepubliceerd. In dit gemiddelde zit bijvoorbeeld de kostprijs voor de bouwmaterialen (grondstoffen) vervat maar eveneens de uurlonen, e.d.

ABEX-index van november, van toepassing op verzekering vanaf 01/01/2024: 1041.

Wat betekent deze index voor mij?

Binnen een brandverzekering moet de verzekeraar de risico’s goed kunnen inschatten. Hiervoor hanteert elke maatschappij verschillende methoden om het verzekerd te bepalen. Kapitalen worden berekend voor o.a. de waarborgen gebouw, inhoud, diefstal, enz. Op basis van deze kapitalen en andere risicofactoren wordt per waarborg een premie becijferd.

Een stijgende evolutie van bijvoorbeeld bouwmaterialen en uurlonen betekent dat het duurder wordt om een woning te bouwen of te herstellen na schade. Doordat de verzekerde kapitalen worden aangepast bij dergelijke stijging, heeft dit vanzelfsprekend ook een impact op de te betalen premie van uw brandverzekering.

Voor u als consument gebeurt het afstemmen met de ABEX eenmaal per jaar. Dit gebeurt op de jaarlijkse hoofdvervaldag van uw verzekeringspolis. Zo zal een indexaanpassing in november bijvoorbeeld pas invloed hebben op de jaarlijkse vervaldagen vanaf januari. Een aanpassing in mei wordt pas verrekend op vernieuwbare betalingsuitnodigingen vanaf juli.

Wenst u uw huidige brandverzekering vergelijken? Contacteer ons als verzekeringsspecialist.

Uw verzekeringsmakelaar

Of contacteer ons met uw vraag.

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Schade

Heeft u bij schade de juiste reflex? Welke stappen kunt u best onmiddellijk ondernemen en welke niet?

Blog

Bent u benieuwd naar interessante informatie en tips? Volg en lees zeker onze blogartikels.

e-Loket

Simuleer uw verzekeringen, krediet, belegging of check DIV online voor de status van uw nummerplaat.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.