VAPZ

Wat is een VAPZ?

‘Pensioensparen’ voor zelfstandigen

Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen of kortweg VAPZ is een spaarformule  uit de tweede pensioenpijler, waarmee u als zelfstandige uw beperkte pensioen uit de eerste pijler aanvult. Via deze individuele levensverzekering spaart maandelijks/jaarlijks een som naar keuze.

VAPZ als interessante spaarformule voor elke zelfstandige

Een voorbeeld op basis van een marginaal belastingtarief van 50% en een gemeentebelasting van 8%:

Als zelfstandige spaart u een VAPZ-bijdrage van 100,00 EUR op jaarbasis. Dit zal rechtstreeks een besparing opleveren op de sociale bijdragen van 20,50%. Dit betekent in ons voorbeeld dat u 20,50 euro minder aan sociale bijdragen zal moeten betalen. Omdat de gestorte premies volledig aftrekbaar zijn als beroepskost betaalt u 54% (op 79,50 euro) minder personenbelasting. Dit betekent een besparing van 42,93 euro.

Via uw lagere sociale bijdragen en uw belastingaftrek recupereert u m.a.w. een zeer groot deel van uw gespaarde premie. Op een VAPZ-bijdrage van 100 euro recupereert u 63,43 euro (63,43%). In de praktijk betaalt u m.a.w. slechts 36,57 euro van uw spaarbedrag!

Sociale VAPZ kiezen of niet?

U kunt kiezen tussen een gewone VAPZ of een sociale VAPZ (SVAPZ). Ook is het zeker te overwegen om aanvullende waarborgen op te nemen in uw polis zodat u uw inkomen en uw naasten extra beschermt. Het minimaal referte-inkomen om een maximale bijdrage in 2024 te kunnen storten bedraagt 48.540,64 euro.

VAPZ
  • Spaar tot 8,17% van uw netto belastbaar beroepsinkomen met een absoluut maximum van 3.965,77 euro in 2024 (in 2023 nog 3.859,40 euro)
  • Kies hoeveel u spaart en wanneer u spaart (maandelijks, jaarlijks, …)
  • 100% aftrekbaar als beroepskost
  • Combineerbaar met andere pensioenspaarmogelijkheden (pensioensparen, langetermijnsparen, IPT)
SVAPZ
  • Spaar tot 9,40% van uw netto belastbaar beroepsinkomen met een absoluut maximum van 4.562,82 euro in 2024 (in 2023 nog 4.440,43 euro)
  • Kies vrij hoeveel u spaart en wanneer u spaart (maandelijks, jaarlijks, …)
  • 100% aftrekbaar als beroepskost
  • Combineerbaar met andere pensioenspaarmogelijkheden (pensioensparen, langetermijnsparen, IPT)
  • Extra arbeidsongeschiktheidsverzekering

Vraag uw offerte online

Of contacteer ons met uw vraag.

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Meerdere maatschappijen

Als onafhankelijke krediet- en verzekeringsmakelaar werken wij voor u, niet voor de maatschappijen. Zonder extra kosten!

Beste deal

Wanneer u keuze hebt tussen verschillende maatschappijen, dan is het makkelijker om de juiste oplossing te vinden tegen de juiste prijs.

Lokale Service

Wij staan klaar voor onze cliënten: telefonisch, online en offline. Als expert kennen wij de markt en zorgen voor de oplossing die het best aansluit bij uw behoeften.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.