Origineel inschrijvingsbewijs een must

Inschrijvingsbewijs deel I aub

Uw inschrijvingsbewijs is een van de boorddocumenten die u moet kunnen tonen bij een politiecontrole. Maar wat blijkt als we informeren naar wat het vaakst niet in orde is? Heel wat bestuurders laten de originele stukken thuis en wagen zich met enkel kopieën op de baan. En dit terwijl het verplicht is om de originele documenten aan boord te hebben.

Niet enkel moet u het bewijs van inschrijving origineel kunnen voorleggen, ook het keuringsbewijs en andere documenten hoort u steeds bij u in de wagen te hebben wanneer u de baan op gaat. Voor het inschrijvingsbewijs geldt dat u deel I in de auto moet liggen, terwijl deel II thuis dient te worden bewaard.

Welke autopapieren dan wel?

Er zijn drie verschillende soorten documenten:

 • documenten die verbonden zijn aan u als persoon;
 • documenten die verbonden zijn aan uw voertuig;
 • andere documenten die niet verplicht zijn, maar wellicht nuttig kunnen zijn.

Uw persoonlijke documenten

 • Uw identiteitskaart
  Deze moet u steeds op zak hebben.
 • Uw rijbewijs
  Neemt u plaats achter het stuur? Dan dient u in de meeste landen een rijbewijs te kunnen voorleggen. U checkt ook best vooraf welke voertuigen u geldig mag besturen én in welke landen uw rijbewijs geldig is.

Uw boorddocumenten

 • Inschrijvingsbewijs
  Het inschrijvingsbewijs is de identiteitskaart van uw voertuig. Dit document ontvangt u bij de inschrijving van uw auto vanuit de Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen (DIV). Sinds 01/09/2013 levert DIV een geel inschrijvingsbewijs bestaande uit twee delen af. Deel I van het document is steeds origineel aanwezig in de wagen terwijl deel II thuis moet worden bewaard. Bij de jaarlijkse autokeuring legt u dus enkel deel I voor aan de inspectie maar laat u uw auto keuren voor verkoop dan zal men u beide delen vragen voor te leggen.
 • Verzekeringsattest
  De vroegere groene kaart (nu wit) is geldig in de meeste Europese landen. Rijdt u echter wat verder van huis, dan checkt u beter of het land van bestemming (en de landen die u doorkruist) op het verzekeringsbewijs staat vermeld.
 • Keuringsbewijs
  Vanaf een leeftijd van vier jaar, moet uw voertuig beschikken over een geldig keuringsbewijs.
 • Gelijkvormigheidsattest
  Bij de aankoop van uw voertuig ontvangt u het attest van de constructeur via uw garagist.

Uw andere documenten

 • Blanco Europees aanrijdingsformulier
  Bent u betrokken bij een verkeersongeval? Dan moet u het Europees aanrijdingsformulier invullen zodat de schaderegeling veel sneller in orde kan komen. Het is perfect mogelijk om dit formulier via je smartphone in te vullen met de app ‘Crashform’. Vandaag verkiezen de meeste gebruikers nog steeds de papieren versie. U vindt verschillende exemplaren online maar het echte papieren formulier biedt het grote voordeel van doordruk. Zo hoeft u de documenten slechts eenmaal in te vullen én duiken er geen verschillen op tussen de verschillende exemplaren. Elke partij ontvangt een exemplaar van het formulier en bezorgt dit aan de verzekeringsmakelaar, verzekeringsagent of de direct verzekeraar.
  Gebeurt de schade bv. in Italië? Het formulier wordt in de meeste Europese landen gebruikt, waarbij de rubrieken identiek zijn in de andere talen. U kunt dus perfect het formulier invullen door het Italiaanse formulier naast uw exemplaar te leggen.
 • Bijstandsverzekeraar
  Bent u extra verzekerd tegen pech? Vergeet dan zeker niet het telefoon- en polisnummer van de verzekeraar in uw wagen te leggen.