Groene kaart wordt wit!

Het internationaal motorrijtuigverzekeringsbewijs

Papieren groene kaart

De groene kaart of het  internationaal motorrijtuigverzekeringsbewijs wordt vanaf 1 juli 2020 op wit papier (met zwarte inkt) uitgegeven als gevolg van een wijziging in de regelgeving. Als u de oude met de nieuwe versie vergelijkt, zal u ook merken dat de rubrieken ‘kennisgeving aan de verzekerde’ en ‘namen en adressen der bureaus’ werd geschrapt.

Elektronisch formaat

Het document zal ook in elektronisch formaat bestaan. Zo moet elke bestuurder van het verzekerde voertuig nog steeds bij een controle het verzekeringsbewijs kunnen tonen. Maar in tegenstelling tot vandaag kan dit vanaf 01/07 een digitale kopie zijn, bv. een pdf-document op uw smartphone.

Er zijn enkele landen die steeds een document op papier blijven eisen, zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Marokko, Tunesië, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Montenegro, …

Overgang

Vanaf 01/07/2020 worden alle verzekeringsbewijzen vanaf de eerste hernieuwing aangepast. Tot de hernieuwing blijft uw huidig ‘groene kaart’ geldig tot uiterlijk 31 december 2021. Vanaf 1 januari 2022 is een Belgisch verzekeringsbewijs enkel nog geldig wanneer het voldoet aan het nieuwe formaat (zwarte tekst op witte achtergrond).