Scheiding

Wat met de gezinswoning bij een scheiding?

Scheiden doet lijden

In tegenstelling tot vroeger komt een scheiding vandaag vaak voor, hoewel …  Want waar voor Vlaanderen het aantal echtscheidingen in het eerste decennium van deze eeuw schommelde rond 15.000, nam dit aantal de jaren nadien gestaag af. In 2020 noteerde de Vlaamse Overheid 11.853 huwelijken die werden ontbonden door een echtscheiding. Daarnaast werden er ook 5.014 wettelijke samenwoningen beëindigd. Want naast gehuwden kunnen ook wettelijk en feitelijk samenwonenden botsen op de problematiek rond de gezinswoning bij een echtscheiding.

3 mogelijkheden

We gaan ervan uit dat jullie samen eigenaar zijn van de gezinswoning. Als (ex-)koppel hebben jullie dan 3 mogelijkheden. Niet alleen kunnen jullie de gezinswoning verkopen maar ook kunnen jullie beiden of kan een van beide partners trachten de woning te behouden.

1. Woning behouden

Jullie kunnen ervoor kiezen om de woonst te behouden in onverdeeldheid. Zo blijven jullie beiden eigenaar van het pand. Echter zal dit vaak een rem zetten om jullie individuele toekomst. Wellicht wil ook minstens een van beiden definitief stoppen en zo weinig mogelijk zaken gezamenlijk aanhouden.

2. Uw woning verkopen

Kiezen jullie ervoor om de gezinswoning te verkopen dan kan de verkoop gebeuren via een vastgoedmakelaar of jullie verkopen de woonst zelf. Lees meer >

3. Uitkoop van ex-partner

Soms wensen ex-partners dat de woonst niet aan vreemden wordt verkocht. Komen ook jullie overeen dat een van beiden de gezinswoning kan overkopen, dan spreken we van een uitkoop. De ene ex-partner koopt de andere uit en maakt zo een einde aan de onverdeeldheid.

Naast de waarde van het pand houden jullie ook best rekening met bv. een initiële ongelijke inbreng, een ongelijke inbreng doorheen de jaren (bv. bepaalde werken zijn uitgevoerd op eigen kosten), e.d.

Het prijskaartje dat de overheid hieraan koppelt -ook wel de miserietaks genaamd- bedraagt 2,50% op de reële verkoopwaarde om de eigendomsrechten over te dragen. Gehuwden en wettelijk samenwonenden kunnen onder voorwaarden deze last zien terugvallen tot 1%.

Niet akkoord?

Komen jullie als (ex-)partners er niet uit? Dan kan mogelijk een notaris bemiddelen, want anders zullen jullie langs de rechtbank moeten. De rechtbank houdt met heel wat zaken rekening waaronder de belangen van beide partijen maar ook deze van de eventuele kinderen.