brandverzekering, nieuwbouw, heropbouwwaarde, herbouwwaarde, verzekeren

Moet ik mij verzekeren voor de verkoopwaarde?

Is de verkoopwaarde de juiste maatstaf?

Een brandverzekering is ondanks wat velen denken een meer ingewikkelde materie. Het zal u dan ook niet verwonderen dat er heel wat misverstanden rond bestaan. Zo sluiten velen snel een standaard woningpolis af zonder zich bijkomende vragen te stellen. Heel wat (bank)kantoren en agenten gaan mee in deze denkwijze en willen de cliënt niet onnodig belasten.

In onze reeks ‘de grootste fouten binnen een brandverzekering’ hebben we de voorbije vrijdagen de grootste misvattingen die leven rond een brandverzekering belicht. Vandaag zijn we toegekomen aan de laatste in de reeks.

 

Is de waarde van mijn woning hetzelfde als de verkoopwaarde?

Binnen de brandverzekering is de verkoopwaarde alvast niet de juiste waarde om te gebruiken. De verkoopwaarde of ‘economische waarde’ van een woonst houdt met heel wat facetten rekening waaronder de ligging, de grootte van de grond, de staat van de woning, enzovoort. Als eigenaar van het onroerend goed verzekert u zich voor de nieuwbouwwaarde. Graag grijpen we ook kort even terug naar ons artikel van 27 mei jl. want ook bij de heropbouwwaarde mag de verzekeraar de eerste dertig procent slijtage niet aftrekken. Maar wanneer u zich verzekert voor nieuwbouwwaarde, speelt de waarde van de grond dus geen rol.

Verkoopt u uw woning? Dan zal zullen de ligging en de grootte van de grond een belangrijk element zijn om de verkoopwaarde te bepalen.

 

Uw verzekeringsmakelaar

Telefonisch, online en offline