schouw, brandverzekering, brand, schade, rook, preventie, tips

Hoe vermijdt u een schouwbrand?

Wanneer u uw huis verwarmt met hout, kolen of stookolie, of gebruikmaakt van een kachel of open haard, loopt u het risico op een schouwbrand. Logisch dus dat tijdens de koude maanden ook het risico op schouwbranden stijgt. Tussen oktober en maart registreert een verzekeraar maandelijks gemiddeld drie à vier schouwbranden. En terwijl brandstatistieken aantonen dat één op de zes branden in België begint in de schoorsteen, zijn deze gemakkelijk te voorkomen!

“Een goed onderhouden schouw is de sleutel tot een veilig huis.”

Tips om een schouwbrand te voorkomen

  • Laat uw schouw jaarlijks onderhouden: een veelvoorkomende oorzaak van schouwbranden is creosoot, gevormd door samengekoekt roet. Laat daarom uw schouw jaarlijks controleren en reinigen door een erkende schoorsteenveger. Dit voorkomt dat het roet vlam vat, en de warme rook kan dan minder schade aanrichten.
  • Let op de kleur van de rook: bij het gebruik van uw kachel of open haard, let op de kleur van de rook. Witte of kleurloze rook uit de schoorsteen is een goed teken en geeft aan dat alles naar behoren functioneert.
  • Gebruik droog en onbehandeld brandhout: voorkom schouwbranden door droog en onbehandeld brandhout te gebruiken. Naast roet kan ook hars het risico vergroten, en dit is moeilijker te verwijderen, zelfs bij grondige reiniging.
  • Matig het houtgebruik: voorkom het ontstaan van schouwbranden door niet te veel hout in één keer te verbranden. Goed afgestelde ketels hebben lagere temperaturen, maar bij houtvuren is het risico groter. Matig het houtgebruik om oververhitting te voorkomen.
  • Houd de klep van de haard (een beetje) open: bij inbouwcassettes of klassieke kachels helpt het om de klep een beetje open te laten. Dit verbetert de luchtstroom en zorgt voor de noodzakelijke afkoeling, waardoor roetafzetting wordt verminderd.
  • Kies voor een kachel met afkoelingssysteem: verlaag het risico op schouwbranden door te investeren in een kachel met een ingebouwd afkoelingssysteem. Laat u adviseren door een expert bij het kiezen van een geschikte kachel.
  • Installeer een schoorsteenkap en rooster: voorkom verstoppingen door bijvoorbeeld vogelnesten in de schouw met een schoorsteenkap en rooster. Kauwen hebben de neiging om in schouwen te nestelen, wat kan leiden tot schouwbranden.
  • Zorg voor een goede aansluiting: pas bij renovatie de diameter van uw schouw aan op uw kachel om rookgasafvoer te verbeteren en roetafzetting te verminderen.
  • Vermijd brandbaar materiaal rond de schouw: houd u aan bouwnormen en vermijd brandbaar materiaal in de buurt van de schouw om mogelijke branden te voorkomen.
  • Ventileer tijdens het stoken: zelfs in energiezuinige woningen is goede ventilatie cruciaal. Het verbetert niet alleen de luchtstroom, maar vermindert ook het risico op CO-vergiftiging.

Praktisch voorbeeld en actieplan

Stel dat u keer op keer uw kachel aanzet en gebruikt zonder minstens een jaarlijks onderhoud uit te voeren. Dan kan dit leiden tot de opbouw van creosoot. Het is een plakkerige substantie die ontstaat door de afkoeling van rookgassen. Het bestaat hoofdzakelijk uit teer, roetdeeltjes en andere chemicaliën die zich aan de binnenkant van de schouw hechten. Deze ophoping vormt een dikke laag die bekend staat als creosoot. Wat creosoot zo gevaarlijk maakt, is dat het zeer brandbaar is.

Bij onvoldoende reiniging kan creosoot zich ophopen en uiteindelijk ontbranden, wat leidt tot een schouwbrand. Het is daarom van vitaal belang om jaarlijks een erkende schoorsteenveger in te schakelen om de schouw grondig te inspecteren en te reinigen. Door deze preventieve maatregel te nemen, vermindert u niet alleen het risico op schouwbranden, maar zorgt u ook voor een efficiëntere werking van uw verwarmingssysteem.

Wat te doen bij een schouwbrand

Bij een schouwbrand is direct handelen essentieel:

  1. Waarschuw onmiddellijk de brandweer via 112.
  2. Doof het vuur zonder water te gebruiken, gebruik zout of zand.
  3. Sluit de schoorsteenklep en ventileer de ruimte na het doven van het vuur.

Uw financiële bescherming bij een schouwbrand

Bij schade contacteer u uw verzekeringsmakelaar Maes Group Verzekeringen, ook in geval van een schouwbrand. De meeste verzekeraars bieden aan particulieren dekking voor kosten veroorzaakt door een schouwbrand via de brandverzekering.

Uiteraard blijft het voorkomen van een schouwbrand de beste strategie. Met bovenstaande tips zetten wij u graag op weg zodat u kunt genieten van een veilige en warme winter zonder zorgen. Uw thuis, onze prioriteit.