Jachtverzekering, Maes Group

Wat is een jachtverzekering?

Is uw jacht verzekerd?

In het streven naar naleving van de wet, zijn jagers verplicht om hun burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren middels een jachtverzekering. Conform deze verplichting heeft de wetgever duidelijke richtlijnen opgesteld omtrent de essentiële elementen van het basiscontract van deze verzekering. Echter, een jachtverzekering reikt verder dan enkel juridische naleving. Het biedt namelijk een hoogwaardige vorm van bescherming, niet slechts voor de individuele jager, maar eveneens voor alle andere deelnemers aan de jachtactiviteit.

De omvang van de bescherming onder deze verzekering omvat niet enkel jagers zelf, maar trekt ook een paraplu van veiligheid uit over diverse andere deelnemende partijen. Dit omvat degenen die jachtpartijen organiseren, de actieve deelnemers aan drijfjachten, de toegewijde tracker-drijvers en zelfs de bijzondere veldwachters die bij het gebeuren betrokken zijn. De veelzijdige bescherming die voortvloeit uit een kwalitatieve jachtverzekering is dan ook van onschatbare waarde voor allen die deelnemen aan deze dynamische activiteit.

Onze jachtverzekering: ontworpen voor jagers

Welke zaken zijn zoal verzekerd in een goede jachtverzekering?

  • Aansprakelijkheid: ondanks dat dit luik wettelijk verplicht is, zijn er toch verschillen. Wij verkiezen dan ook heel ruime bescherming in BA, bovenop de wettelijk voorziene dekking (ongeacht de jachtmethode: geweer, pijl en boog, roofvogel, …).
  • Ruime rechtsbijstand
  • Dekking voor materiële schade aan het jachtwapen
  • Mogelijkheid om dierenartskosten van jachthonden te verzekeren

Enkele voorbeelden:

Aansprakelijkheid van de directeur-inrichter

Voorbeeld 1: Everzwijn-incident en zijn gevolgen voor weggebruikers

Laten we een situatie bekijken: de jachtpartij is ten einde. Een opgejaagd everzwijn steekt onverwachts de openbare weg over, precies op het moment dat een voertuig passeert. Ondanks pogingen om het dier te ontwijken, raakt het voertuig van de weg. Dit leidt tot verwondingen bij de inzittenden, die met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht. Tragisch genoeg resulteert deze gebeurtenis in blijvende verlamming voor één van de inzittenden, wat een levenslange impact heeft.

Voorbeeld 2: Neerschieten van een gewond dier en aansprakelijkheid

Laten we de tweede situatie nader bekijken: het gewonde dier wordt neergeschoten door de tracker-drijver. Opvolgend pakt de tracker-drijver zijn mes. Het dier biedt weerstand, wat resulteert in een verwonding bij een van de deelnemers. De persoon die verantwoordelijk is voor het organiseren van de jachtpartij of drijfjacht wordt aansprakelijk gesteld voor de acties van de tracker-drijver, voor wie deze verantwoordelijkheid geldt.

Aansprakelijkheid van de tracker-drijver

Voorbeeld 1: Hond van tracker-drijver veroorzaakt aansprakelijkheid

Terwijl de hond van de tracker-drijver een wild dier achtervolgt, kiest het dier ervoor om in de richting van de weg te vluchten. Op dit cruciale moment passeert er een voertuig. Als gevolg daarvan komt het voertuig in aanraking met het dier. In deze situatie wordt de tracker-drijver verantwoordelijk gehouden voor de handelingen van zijn hond, wat tot aansprakelijkheid leidt.

Voorbeeld 2: Non-conform gedrag van tracker-drijver tijdens jachtpartij

Tijdens een jachtpartij weigert de tracker-drijver de bevelen van de persoon die verantwoordelijk is voor het organiseren van de jachtpartij of drijfjacht op te volgen. Hierdoor ontstaat een ernstige situatie waarin een jager zijn vuurwapen richting een andere jager afvuurt.

Aansprakelijkheid werkgever bijzondere veldwachter

Op vraag van zijn werkgever heeft de bijzondere veldwachter zakken tarwe meegenomen om de fazanten te voeden. Echter, hij heeft de zakken ongelukkig dicht bij de grens van het terrein geplaatst. Hierdoor hebben de paarden van de buurman de kans gezien om de tarwe op te eten. De tragische afloop van dit voorval is dat de paarden aan de gevolgen ervan overlijden.

Belang waarborg dierenartskosten jachthond (optie)

Tijdens een jachtpartij raakt de hond van de jager of de tracker-drijver geklemd in een muskusrattenval. Hij wordt naar de dierenarts gebracht.

Uw offerte online berekenen?

Of contacteer ons met uw vraag.

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Meerdere maatschappijen

Als onafhankelijke krediet- en verzekeringsmakelaar werken wij voor u, niet voor de maatschappijen. Zonder extra kosten!

Beste deal

Wanneer u keuze hebt tussen verschillende maatschappijen, dan is het makkelijker om de juiste oplossing te vinden tegen de juiste prijs.

Lokale Service

Wij staan klaar voor onze cliënten: telefonisch, online en offline. Als expert kennen wij de markt en zorgen voor de oplossing die het best aansluit bij uw behoeften.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.