uitkopen

Hoe kunt u uw partner uitkopen na een scheiding?

Wanneer jullie als echtpaar besluiten uit elkaar te gaan, rijzen er tal van vragen, vooral met betrekking tot jullie gezamenlijke woning. Vaak wordt de keuze gemaakt dat één van de partners de andere zal uitkopen. Maar hoe gaat u daar nu precies mee om? Door in deze situatie vijf essentiële stappen te volgen, bent u al een heel eind op weg.

Stap 1 – Plan een notarisbezoek

Als u besluit om in onderling overleg te scheiden in België, is een bezoek aan de notaris altijd de eerste cruciale stap. Bij de notaris stelt u samen een regeling op voor zaken als eventuele kinderen en gemeenschappelijk vermogen, inclusief jullie woning. Deze afspraken worden vastgelegd in een regelingsakte, die fungeert als een blauwdruk voor de scheiding. Het is belangrijk op te merken dat deze akte nog niet de definitieve eigendomsoverdracht regelt. De inhoud wordt pas van kracht nadat een rechter het echtscheidingsvonnis heeft uitgesproken en de echtscheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Pas dan volgt de slotakte die de echtscheiding bevestigt en de toewijzing van de woning regelt. Uiteraard kunnen jullie samen met de notaris ook tussentijdse oplossingen uitwerken.

Stap 2 – Bepaal de uitkoopsom

Nu de beslissing is genomen dat uw ex-partner het huis wilt overnemen, moet hij of zij u uitkopen en dus uw aandeel in de woning overkopen. Hierdoor zullen jullie uit onverdeeldheid treden. Bij het berekenen van dit aandeel zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Allereerst is de huidige waarde van de woonst van belang, niet wat u er oorspronkelijk voor heeft betaald. U kunt de waarde van uw woning schatten met behulp van tools zoals bijvoorbeeld Zimmo, Immovlan of Copandi. Ook eventuele persoonlijke inbreng bij de aankoop speelt een rol. Als er sprake is van ongelijke inbreng, zal de notaris een document opstellen dat de regeling beschrijft in geval van een breuk, in overeenstemming met de gemaakte afspraken en Belgische wetgeving. Dit document bepaalt ook hoe de schuld wordt verrekend, meestal nominaal of aangepast aan de veranderende waarde van de woning. Daarnaast moet u rekening houden met het verschuldigde saldo van het woonkrediet.

Bereken hieronder het indicatieve bedrag dat u bij het uitkopen aan uw ex-partner moet betalen of uw ex-partner aan u dient te betalen.

Bereken de uitkoopsom

Dit betreft slechts een vereenvoudigde simulatie op basis van enkele parameters.

Simulatie via www.maesgroup.be

Stap 3 – Jullie woonkrediet

Als jullie gezamenlijk een hypothecair krediet hebben afgesloten bij de bank, blijven jullie beiden verantwoordelijk voor de terugbetaling ervan, zelfs na de scheiding. Als uw ex-partner het huis en de lening overneemt, moet u een desolidarisatie of ontslag hoofdelijkheid aanvragen bij de bank volgens de Belgische financiële wetgeving. Dit houdt in dat uw naam wordt verwijderd uit het woonkrediet, zodat u niet langer aansprakelijk bent als uw ex-partner zijn of haar verplichtingen niet nakomt.

Indien uw ex-partner een nieuwe lening moet afsluiten om u uit te kopen, wordt het bestaande krediet meestal samengevoegd met de nieuwe lening op naam van uw ex-partner. Het is echter belangrijk te weten dat de bank dit niet automatisch zal goedkeuren. De kredietverstrekker zal eerst de financiële draagkracht van uw ex-partner onderzoeken voordat ze instemt met de desolidarisatie of een nieuwe lening. Het is raadzaam de vraag tot wijziging of de nieuwe kredietaanvraag niet uit te stellen en zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een kredietspecialist zoals Maes Group Kredieten.

Stap 4 – De verzekeringen

Bij een hypothecair krediet hoort vaak ook een schuldsaldoverzekering. Als uw krediet of de kredietnemer verandert, is het van belang dat u de schuldsaldoverzekeringen eveneens van naderbij bekijkt en eventueel aanpast. De persoon die het lopende krediet overneemt, moet mogelijk het te verzekeren bedrag optrekken. Als uw ex-partner het volledige krediet overneemt, kunt u overwegen uw schuldsaldoverzekering stop te zetten of om te zetten naar een overlijdensverzekering. Als u vooruit heeft betaald, is er meestal een reserve.

Maar ook checkt u bijvoorbeeld best wie de verzekeringsnemer is voor de brandpolis en familiale verzekering. Verzekeringsmakelaar Maes Group Verzekeringen bekijkt vrijblijvend uw verzekeringsportefeuille en optimaliseert als specialist uw verzekeringspolissen. Neem contact op of plan meteen in onze online agenda uw gesprek in.

Stap 5 – Eigendomsoverdracht

Ongeacht of u getrouwd bent of niet, de definitieve overdracht van de woning vindt plaats bij het ondertekenen van de notariële akte. Bij het tekenen van de notariële akte betaalt u de overeengekomen uitkoopsom aan uw ex-partner. Het is op dit moment dat de eigendomsoverdracht officieel wordt geregistreerd.

Het uitkopen van uw partner na een scheiding kan een complex proces zijn, maar met de juiste stappen en professioneel advies van experts in financiële dienstverlening, kunt u dit op een soepele en wettelijk correcte manier aanpakken. Voor meer informatie en persoonlijk advies kunt u altijd contact met ons opnemen.