periodiek beleggen

5 voordelen van periodiek beleggen in tak 23

Wanneer is het juiste moment om te beleggen?

Elke belegger stelt zich wellicht de vraag: “wanneer is het juiste moment daar om te beleggen?” Zeker met de correcties van de laatste weken en maanden door de geopolitieke spanningen, de energieproblematiek, … kortom heel wat onzekerheden. Het voedt des te meer de vraag wanneer het juiste tijdstip zich aandient.

Tak 23 als oplossing?

Wilt u de sprong wagen in de wereld van beleggen omdat de huidige spaarrentes te laag liggen voor u of eerder omdat u teveel koopkracht dreigt te verliezen door de hoge inflatie in België en daarbuiten?

Door periodiek te beleggen in een levensverzekering met een of meerdere tak 23-beleggingsfondsen op basis van regelmatige stortingen, stapt u geleidelijk aan in. Hierdoor combineert u 5 belangrijke voordelen.

Verleg uw focus naar de lange termijn

U kent wellicht een buurman of collega die op een periode van 1 tot 3 jaar zijn rendement zag stijgen tot +50%. En wellicht zag u dat als een gemiste kans: “Had ik
daar zelf maar in belegd!”. Echter is de verleiding dan groot om zelf ook in te zetten op die megawinsten op korte termijn. Maar wellicht staat u dan weinig tot niet stil bij de bijhorende risico’s en laat u uw beleggersprofiel links liggen. Want er zijn verschillende risico’s gemoeid met beleggen.

Stel u belegt maandelijks een lager bedrag van bijvoorbeeld 50 euro per maand (in plaats van een groter bedrag in een keer). Naast de maandelijkse groei van uw belegd kapitaal, kiest u voor een gezonde focus op de lange termijn. En misschien groeit ook uw belangstelling mee voor uw belegging?

Nemen we de grafieken van de belangrijkste indexen ter wereld er bij, dan tekent zich op langere termijn overwegend een mooie groei af. Tussentijds zijn er naast periodes van sterke groei ook periodes waar de beurs minder goed presteert.

Laat u niet afschrikken door een crisis

Berenmarkten kunnen de beurs stevig onderuit halen, maar het herstel blijft meestal niet lang uit. Hieronder toets ik graag twee recente doch (zeer) belangrijke beursevents af met deze stelling.

De meesten herinneren zich wellicht nog bijvoorbeeld de hypotheekbubbel (oktober 2007) gevolgd door de bankencrisis (2008). Dit zorgde voor een neerwaartse aanpassing van -51% maar na 1,2 jaar stond Wall Street terug break-even. Twee jaar later stond er +88% op de tabellen.

De Covid-19-pandemie (februari 2020) zorgde wereldwijd voor een mega-shock. Ook Wall Street ontsnapte hier niet aan en liet -34% liet optekenen. Maar na amper enkele maanden herstelde de beurs. Na twee jaar werd alweer een stijging van +92% genoteerd.

Uiteraard kan niemand dergelijke marktschommelingen met zekerheid voorspellen. Dit maakt het des te moeilijker om het exact juiste tijdstip te bepalen voor bepaalde financiële transacties. Maar tussentijdse correcties mogen alvast geen reden zijn tot paniek.

Geen groot kapitaal nodig

Doordat u periodiek belegt, moet u geen grote kapitalen hebben om te beleggen. Afhankelijk van de gekozen tak 23levensverzekering kunt u al starten met een beperkt bedrag van 10 tot 30 euro per maand. Wijzigt uw situatie, dan past u simpelweg uw spaarsnelheid aan.

Risico beperken

Omdat de beurs moeilijk te voorspellen blijft (een beetje zoals het weer in België), kunnen zelfs de beste experten nooit met 100% zekerheid de beursevolutie voorspellen. Kiest u zelf voor het juiste moment om te investeren in of geld te onttrekken aan de financiële markten dan is de kans groot dat u mis gokt. Emoties spelen bijvoorbeeld bij de meesten een belangrijke rol in deze keuze. Dit zorgt ervoor dat de typische particuliere belegger meestal te lang wacht om te investeren. Door op regelmatige basis te beleggen met kleinere stortingen neutraliseert u het effect van de volatiliteit. Want op deze manier worden de aankoopmomenten op de hoogtepunten uitgevlakt met de aankoopmomenten wanneer de koers (sterk) is gedaald. De emotie wordt eruit gehaald en vormt niet langer een valkuil bij de bepaling van uw aankoopmoment(en).

Kapitalisatie-effect

Omwille van het (zeer) lage startbedrag, kunt u sneller starten met beleggen. En door vandaag al op periodieke basis te beleggen met een kleiner bedrag (in plaats van te wachten tot u een groter bedrag bij elkaar hebt) maximaliseert u in principe uw meerwaarde.

Bijvoorbeeld: Jill en Lina zijn vandaag beiden 25 jaar. Terwijl Jill vandaag op haar 25ste start met een maandelijkse storting van 50 euro, verkiest Lina pas op haar 40ste te beginnen. Zij heeft intussen 15.000 euro als startkapitaal bij elkaar gespaard. Om het principe van het kapitalisatie-effect te illustreren, rekenen we voor beiden aan een fictief jaarlijks rendement van 4%. Ondanks Jill en Lina evenveel beleggen, ziet het resultaat er op bijvoorbeeld hun 50ste verjaardag helemaal anders uit. Zo zal Jill op haar 50ste verjaardag een kapitaal van 25.526 euro ter beschikking hebben. Terwijl de 40-jarige Lina die 15.000 euro in één keer belegt, haar belegging zal zien aangroeien tot 22.204 euro.

En tot slot: diversifieer

Naast spreiding in de tijd, kunt u zonder meerkost binnen een tak 23 kiezen voor diversificatie. Zo legt u niet al uw eieren in dezelfde mand. Zo belegt u namelijk niet rechtstreeks in aandelen, maar wel in onderliggende beleggingsfondsen. Deze zijn op hun beurt nog eens gediversifieerd volgens sector, regio, valuta … Hierdoor hoeft u absoluut geen expert te zijn om te beleggen.

Want dergelijke fondsen worden beheerd door mensen met een specialisatie in bijvoorbeeld bepaalde thema’s, sectoren, regio’s en of muntrisico’s. Zij houden niet alleen de financiële markten nauwlettend in het oog, maar handelen in functie van de situatie proactief. Logisch want finaal worden zij hierop afgerekend.

Uw financieel adviseur

Of contacteer mij met uw vraag.