Hoe vind ik de beste woonlening in 3 stappen?

Het is geen publiek geheim dat sinds de verstrenging van de Nationale Bank (NBB) begin dit jaar een aankoop moeilijker is geworden. Want waar u vroeger makkelijk honderd procent van de uw aankoop kon financieren met soms als extraatje de notariskosten, is dit sinds begin dit jaar veranderd. Dit betekent in de praktijk dat vooral jonge mensen dreigen hun droom te moeten aanpassen of in het slechtste geval uitstellen.

Vandaag moet u in een ‘klassiek dossier’ al snel tien procent eigen middelen ophoesten en dan komen daar ook nog eens de kosten bij die u eveneens uit eigen zak moet kunnen betalen. Uw quotiteit wordt met andere woorden beperkt tot 90%.

Rekenvoorbeeld:

Voor de aankoop van  een eerste/enige woning in Vlaanderen van 200.000 euro betekent dit 20.000 euro (10% van 200.000 euro) + ongeveer 15.500 euro notariskosten (registratie, aankoopakte, kredietakte, …). Dus een 35.500 euro aan eigen middelen.

Voor de aankoop van een eerste/enige woning in Vlaanderen van 300.000 euro moet u -bij een volledige inschrijving- al rekening houden met een eigen inbreng van +- 59.000 euro.

Hoeveel kan ik lenen?

Volgens de NBB gaat bijna vijfentwintig procent ofwel een op vier een woonlening aan waarbij minstens de helft van het maandinkomen naar de afbetaling van het woonkrediet gaat. Daarom kunt u zich beter laten begeleiden door een onafhankelijk kredietexpert, waarbij deze logische eerste vraag zal worden beantwoord.

Test-Aankoop hanteert nog steeds als vuistregel: (uw maandelijkse huishuur + gemiddeld spaarbedrag per maand) x80%. Bv. 800 euro huur per maand + 250 euro gemiddeld per maand gespaard en dit aan 80% betekent 840 euro aan maandaflossing. Zo kunt u eventuele tegenslagen makkelijker opvangen.

woonlening, Maes Group

Laat vergelijken

Volgens onderzoek zou slechts een op vier  meer dan twee kredietverstrekkers vergelijken of zich laten begeleiden door een onafhankelijk kredietexpert. Bijna 40% beperkt zich tot slechts 2 kredietverstrekkers, terwijl bijna een op drie niet verder komt dan een bank. Wist u dat u zich gratis kan laten bijstaan door een erkend kredietbemiddelaar? Ook kunt u bijvoorbeeld online via Kredietgids.be aan de slag.

Uw kredietbemiddelaar vergelijkt voor u de verschillende kredietverstrekkers in functie van uw dossier.

Laat onderhandelen

Onderhandel over kortingen om betere voorwaarden te krijgen of beter laat onderhandelen, want uw kredietmakelaar kent de kredietverstrekkers en dus ook hun politiek.

In de eerste plaats spreken we over de rentevoet, maar weet dat de woonlening met de laagste rentevoet niet altijd de goedkoopste is. De verschillende ‘voorwaarden’ kunnen de kosten achter de schermen aardig laten oplopen.

Vergeet de gratis verzekering niet

Neem zeker een kijkje op onze pagina van Gewaarborgd Wonen, een gratis verzekering voor uw woonlening!