Wanneer is uw auto totaal verlies?

Een ongeluk op de weg, wat nu?

U heeft een ongeluk met de wagen gehad, hopelijk is uw voertuig geen totaal verlies? Neem onze handige checklist erbij om te bekijken welke documenten of acties u meteen of later moet uitvoeren. Zo is bijvoorbeeld het Europees aanrijdingsformulier onontbeerlijk. Vervolgens contacteert u uw verzekeringskantoor (verzekeringsspecialist/-makelaar, verzekeringsagent, bankagentschap, …). Uw kantoor neemt vervolgens het heft in handen.

Wie is aansprakelijk?

Is er een tegenpartij? Wie is verantwoordelijk voor de aanrijding? Wie is aansprakelijk (in de volksmond ‘in fout)? Dit speelt natuurlijk een rol om te weten wat verzekerd is en wie wat moet betalen. Stel dat er geen aansprakelijke tegenpartij is, dan is een ‘grote omnium’ als waarborg noodzakelijk om uw schade gedekt te zien.

De verzekeraar van de aansprakelijke partij zal de kosten van de tegenpartij vergoeden.

Wat bij een totaal verlies?

Van een volledig verlies of ’total loss’ spreekt de verzekeraar wanneer de herstellingskosten te hoog oplopen. Maar wat is dan te hoog? Wanneer de kosten om de schade te herstellen hoger zijn dan de waarde van het voertuig op het ogenblik van het ongeval min de wrakwaarde.

Er worden heel wat documenten opgevraagd door de expert om een zo nauwkeurig mogelijke beoordeling te maken:

  • Originele aankoopfactuur van het voertuig
  • Kentekenbewijs
  • Gelijkvormigheidsattest
  • Btw-formulier (inzake vergoeding)
  • Andere documenten: bv. de factuur van de aankoop van nieuwe banden voor de berekening van de werkelijke waarde
  • Sleutels van het voertuig

We moeten twee soorten van totaal verlies of ‘perte totale’ onderscheiden. Enerzijds is er een economisch verlies, anderzijds bestaat ook een technisch verlies.

Een onafhankelijk rechtsbijstandsverzekering kan in deze situatie een belangrijk verschil betekenen!

Economisch totaal verlies

Wanneer de werkelijke waarde van het betrokken voertuig voor het ongeval minus de wrakwaarde lager ligt dan de herstellingskosten, dan is het economisch niet meer verantwoord het voertuig te herstellen. We spreken dan van een economisch totaal verlies.

Uiteraard kunt u alsnog beslissen om het voertuig te laten herstellen. Door bijvoorbeeld niet-originele of tweedehandse wisselstukken te gebruiken kunt u mogelijk de kosten drukken. Mogelijk moet uw voertuig een keuring na ongeval ondergaan. Hierop kan de aangeduide expert u antwoorden.

Technisch totaal verlies

Wanneer het voertuig dermate beschadigd is dat het technisch onverantwoord is het voertuig te herstellen, spreken we van een technisch totaal verlies. In dit geval is een herstelling enkel nog mogelijk via een rehabilitatieprocedure.

En het wrak?

Wanneer de verzekering hierin voorziet, zal de expert tegelijkertijd ook een wrakafstand aanbieden aan u als eigenaar. Gaat u als eigenaar hiermee akkoord, dan zal de verzekeringsmaatschappij de verkoop e.d. gratis regelen zodat u wordt ontzorgt.

Wenst u geen gebruik te maken van deze gratis service of voorzien de polisvoorwaarden niet in deze extra service? Dan blijft de herstelling of verkoop van het voertuig ten laste van de eigenaar. Stelt u de verkoop van het wrak uit? Dan dient u mogelijk rekening te houden met bv. opslagkosten.

Dé specialist voor uw verzekeringen

Voor uw verzekering kunt u ons als verzekeringsmakelaar makkelijk bereiken: telefonisch, online en offline. Omdat wij naast lokaal verzekeringsmakelaar ook online actief zijn, kunt tevens veel verzekeringen online berekenen.

Uw offerte online berekenen?

Of contacteer ons met uw vraag.

AutoSchade