Wat is op lijfrente (ver)kopen?

Op lijfrente kopen of verkopen, wat is dat juist?

Op lijfrente verkopen?

Uw woning nu al verkopen en er toch in kunnen blijven wonen tot uw dood? Het klinkt voor vele (meestal oudere) cliënten als een droom. En ja het kan! Via een verkoop op lijfrente wordt een win-winsituatie gecreëerd voor zowel de koper als de verkoper.

Klassiek verkoopt u uw woning in volle eigendom. Hierdoor ontvangt de koper -meestal bij ondertekening van de notariële akte- de sleutels. De nieuwe eigenaar kan op dat ogenblik doen en laten met de woning wat hij wenst.

Daarentegen wanneer u uw woning verkoopt op lijfrente, verkoopt u enkel de naakte eigendom. Hierdoor behoudt u het vruchtgebruik en kunt u er bv. blijven wonen tot aan uw overlijden. Nadien dooft het het vruchtgebruik uit en wordt de koper de volle eigenaar van het vastgoed. Wanneer u exact overlijdt, is uiteraard onduidelijk. Daarom spreken we over een kanscontract en moet elke partij een kans hebben op winst en verlies.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Zowel voor de koper als de verkoper zijn er voor- en nadelen verbonden aan deze werkwijze. We zetten hieronder de belangrijkste elementen op een rijtje.

 

Voor de koper

 • Als koper kunt u met eerder beperkte middelen investeren in een eigendom.
 • Als de verkoper sneller komt te overlijden dan verwacht, kunt u een koopje doen. Want u betaalt dan immers minder dan dan de waarde van de woning. Uiteraard kan het ook zijn dat de verkoper langer leeft dan verwacht, dan zou u dus meer moeten betalen dan voorzien. Maar hiertegen kunt u zich wapenen door bijvoorbeeld de lijfrente te beperken in de tijd.
 • Overlijdt u als koper voor de verkoper, dan maakt de lijfrente deel uit van de nalatenschap. Hierdoor dienen de erfgenamen de rente verder af te lossen. Uiteraard kunt u zich ook hiertegen verzekeren via bv. een schuldsaldoverzekering.

 

Voor de verkoper

 • Als verkoper ontvangt u bij verkoop van de naakte eigendom bij notariële akte onmiddellijk de afgesproken som geld.
 • Bijkomend ontvangt u maandelijks of jaarlijks de afgesproken lijfrente. Hierdoor kunt u bovenop uw pensioen rekenen op een extra inkomen.
 • U dient als verkoper geen belastingen te betalen op de ontvangen lijfrente. Wat altijd meegenomen is. Wanneer de koper de lijfrente echter fiscaal zou inbrengen, wordt u hier wel op belast.
 • Misschien wel het belangrijkste voordeel is dat u tot aan uw overlijden kunt blijven wonen in uw woning. U moet met andere woorden geen verhuis te regelen of te wennen aan een nieuwe thuis.

Hoe wordt het bedrag berekend?

Hier laat u zich best bijstaan door een notaris. Zij zijn hierin gespecialiseerd en kunnen u hierop het best antwoorden.

Er zijn alvast vier belangrijke elementen waarmee rekening wordt gehouden:

 • de verkoopwaarde van de betrokken eigendom;
 • de leeftijd van de verkoper(s);
 • de levensverwachting van de verkoper(s);
 • de marktrente op het ogenblik van de verkoop

Wilt u echter zelf aan de hand van de gebruikte tabellen de rekensom maken? Dan kunt u via een excelsheet een eerste idee krijgen: bereken de lijfrente bij verkoop of bereken de lijfrente bij verkoop op 2 hoofden.

Bent u tevreden hoe wij u informeren?

Geef ons dan een 5-sterren review op Google