Wat is een overbruggingskrediet?

Overbruggingskrediet als brug

Een overbruggingskrediet is letterlijk een hypothecair krediet om de periode tussen aankoop en verkoop van een onroerend goed te overbruggen. We illustreren het graag via een voorbeeld. U vindt uw nieuwe bakstenen droom maar uw huidige eigendom is nog niet verkocht. Hierdoor zitten uw eigen middelen tot de verkoop ‘gevangen’ in de oude bakstenen. Een tijdelijk krediet dat de periode overbrugt tot de oude woning is verkocht, kan de oplossing zijn. Maar zijn er nog andere voordelen?

Voordelen

  • Een overbruggingskrediet is mogelijk voor zowel zelfstandige als particulier.
  • Via dit specifieke krediet betaalt u tijdens de overbruggingsperiode meestal enkel intresten. Het kapitaal van deze lening betaalt u in een keer terug bij de verkoop van uw woning. Er zijn ook kredietverstrekkers die een ‘light formule’ aanbieden. Bij deze formules betaalt u de rente en het ontleend kapitaal samen terug bij de verkoop van de oude woning. Omdat u enkel rente en geen kapitaal moet terugbetalen, zorgt u voor voldoende financiële ademruimte. Want vaak is er nog een bijkomende hypothecaire lening op langere looptijd.
  • U hoeft niet te wachten tot uw huidige woonst is verkocht voordat u uw droomwoning vastlegt.
  • U kiest de duurtijd die u nodig acht. Veel banken beperken de looptijd tot 6 à 12 maanden. Verschillende kredietmaatschappijen die we in portefeuille hebben als onafhankelijk kredietmakelaar geven onze klant tot 24 maanden tijd. Dit zorgt ervoor dat u niet onder tijdsdruk aan een lagere prijs moet verkopen.

Nadelen

  • De meeste kredietgevers zullen enkel een overbruggingskrediet toestaan wanneer u via hun ook een hypothecair krediet met een looptijd van minstens 10 jaar aangaat. In theorie kunt u aankloppen bij een andere bank voor de overbrugging maar in de praktijk zal deze kredietmaatschappij niet meedenken. De keuzevrijheid wordt hier dus enigszins beperkt.
  • Het rentetarief ligt meestal iets hoger dan bij een klassieke hypothecaire lening. Maar gezien de korte looptijd is de impact zeer beperkt. Het belang van een voldoende lange looptijd is des te groter, want wat als uw woning nog niet is verkocht na bv. zes maanden? Opnieuw gaan onderhandelen met uw bank voor een verlenging … er is vooraf geen enkele zekerheid op succes wat een bijkomend risico betekent.
Woonkrediet