Wat is de ideale leeftijd om vastgoed te kopen?

Op welke leeftijd wordt u best eigenaar

Op een steeds jongere leeftijd kopen we onze eerste woning. En dat is op zich niet abnormaal, want de Belg heeft een baksteen in de maag. In Europa is gemiddeld 60% eigenaar van de woning waarin ze wonen. Terwijl in België er gemiddeld 70% van de bewoners eigenaar is. In Vlaanderen loopt dit gemiddelde zelfs op tot 72%. De aankoop van vastgoed is voor velen dan ook een van de (hoofd)doelen in het leven.

De lage rentevoeten geven een duwtje in de rug zodat bijna 60% een eerste woning aanschaft wanneer ze 26 jaar of jonger zijn, terwijl dit vroeger gemiddeld op 30 jaar gebeurde. Maar vroeger aankopen betekent meestal minder gespaard kapitaal. En daar wringt het schoentje soms, want de Nationale Bank van België verstrengde de kredietpolitiek fors sinds 1 januari 2020. Zo werden de term ‘First Time Buyer’ geïntroduceerd maar werd het belang van o.a. de quotiteit opnieuw onderstreept. Toch laat de Y-generatie zich niet afschrikken en doet vaker een beroep op de (groot)ouders voor extra inbreng.

 

Kopen, bouwen of renoveren?

Het aantal particuliere bouwaanvragen is sinds 2000 in dalende lijn. Niet onlogisch want ondanks veel mensen graag een eigen woning willen bouwen, schieten de prijs van een bouwgrond de hoogte in. Ook de verstrengde regels zoals bijvoorbeeld rond energie helpen de bouwdroom niet vooruit.

Dat bouwen geld kost, is een understatement. Uit onze cijfers blijkt dat vooral jonge gezinnen met een hoger inkomen hier vooral voor kiezen, ondanks ze niet altijd veel spaargeld aan de kant hebben.

leeftijd, Maes Group

Meerdere woningen

De notariswebsite verwoord het als volgt “de lage rentevoet voor woonkredieten doet de vastgoedmarkt openbloeien in het hele land”. Hierdoor gaan meer en meer eigenaars op zoek naar extra vastgoed.

Tip: “Hoe investeer ik in vastgoed?

Een appartement aan de Belgische kust om te genieten in het weekend, een chalet in de Ardense bossen om tot rust te komen of toch liever een buitenlands onroerend goed of investering? Er zijn heel wat goede redenen om een tweede verblijf te kopen. Door o.a. de corona-pandemie kan het alvast steeds meer Belgen bekoren.

Doordat we steeds langer leven en we op jongere leeftijd onze eerste woonst aanschaffen, komt dat tweede onroerend goed steeds meer binnen handbereik.

 

Conclusie

Hoe vroeger u start met vastgoed, hoe rendabeler. Toch zijn er verschillende manieren om te investeren in vastgoed. Het is dan ook essentieel te weten of u wilt genieten dan wel rendement zoekt. Maar op de aankoop van uw droomwoning staat alvast geen leeftijd.