Wat is beurstaks bij fondsen?

Wanneer betaal ik beurstaks?

Beurstaks is een belasting die de overheid aanrekent op aan- en verkooptransacties die u uitvoert als belegger. Echter wordt deze taks niet voor alle beleggingsfondsen aangerekend. We maken hiervoor een opsplitsing tussen enerzijds een distributiefonds en anderzijds een kapitalisatiefonds.

Distributiefondsen

Bij een distributiefonds worden dividenden periodiek uitgekeerd. Voor dergelijk beleggingsinstrument wordt geen beurstaks aangerekend. Maar op dividenden wordt normaliter roerende voorheffing ingehouden.

Kapitalisatiefondsen

Wanneer een beleggingsfonds geen dividenden uitkeert, spreken we over een kapitalisatiefonds. Deze fondsen zijn onderhevig aan een beurstaks van 1,32% wanneer u uw belegging van de hand doet. Er geldt weliswaar een maximale taxatie van 4.000 euro per verkoop.

Tegenwoordig zijn trackers of beursgenoteerde indexfondsen in trek. Voor deze beleggingsinstrumenten is het iets complexer. Hier wordt de belasting geheven bij zowel aan- als verkoop, maar blijft ook het al dan niet uitkeren van dividenden meespelen. Koopt u bijvoorbeeld een kapitalisatietracker die is geregistreerd in België dan wordt er 1,32% beurstaks aangerekend bij zowel aankoop als verkoop van de belegging. Is het indexfonds geregistreerd in Luxemburg dan blijft de taks beperkt tot 0,12%.

En wat bij tak 23-fondsen?

Fondsen binnen een tak 23 worden op een andere manier belast dan klassieke fondsen zoals hierboven besproken. Zo worden dergelijke fondsen belast d.m.v. een premietaks bij aanvang maar zijn in tegenstelling tot bancaire fondsen nadien vrijgesteld van bijkomende belastingen zoals bijvoorbeeld beurstaks of roerende voorheffing.

Sommige verzekeraars doen acties waarbij zij deze premietaks geheel of gedeeltelijk ten laste nemen voor bepaalde beleggingen en vanaf bepaalde bedragen.

Wenst u meer informatie over de voordelen van beleggen in tak 23-fondsen? Contacteer mij.

Uw specialist in beleggingen

Telefonisch, online en offline.

Levensverzekering