verbouwing, Maes Group

Wat als een verbouwing in een nachtmerrie verandert?

Een eigen plek voor zoon- of dochterlief

Tiener Marie droomt ervan een eigen plek te hebben waar hij (of zij) in alle rust kan chillen. Ouders Stijn en An beslissen om hun zolderruimte in te richten voor hun dochter als verjaardagscadeau eind september.

Stijn en An aanvaarden de offerte van de aannemer die naast de vloer en wand ook een dakraam zal steken voor voldoende lichtinval. De offerte wordt goedgekeurd voor een totale prijs van 15.000 euro, exclusief btw. En er wordt afgesproken dat de werken starten in half september zodat de werken twee weken later zijn voltooid.

Voorschotten betaald voor de verbouwing

Begin oktober zijn de werken nog steeds niet klaar ondanks Stijn en An al meer dan 10.000 euro betaalden aan voorschotten. Ze contacteerden al meermaals de aannemer om de zolderruimte te komen afwerken. Echter lijkt de aannemer van de aardbol verdwenen want hij reageert op geen enkele communicatie.

Omdat Stijn en An het beu zijn, sturen ze een aangetekende ingebrekestelling richting de aannemer na contact met hun verzekeringsmakelaar. Het volledige dossier wordt overgemaakt aan de onafhankelijke rechtsbijstandsverzekering van Stijn en An. En dankzij de consumentenpolis wordt het juridisch conflict gedekt omdat er geen bouwvergunning en of tussenkomst van een architect nodig was.

De rechtsbijstandsverzekeraar waarschuwt de aannemer in een officieel schrijven dat bij gebrek aan reactie binnen 8 dagen, zij overgaan tot dagvaarding. De reactie van de aannemer laat niet lang op zich wachten en laat weten dat hij bereid is de werken verder te zetten van zodra camionette terug in orde is.

‘Helaas pindakaas’

Eind november geeft de aannemer nog steeds niet thuis waardoor de rechtsbijstand een advocaat aanstelt. De rechtbank vraagt een expert de situatie te analyseren. De expert komt ter plaatse en stelt vast dat de werken dermate slecht zijn uitgevoerd dat een volledige afbraak noodzakelijk is. Hij begroot tevens een mindergenot van 135 euro per maand.

Samen met hun verzekeringsmakelaar en de verzekeraar eisen Stijn en An de terugbetaling van alle voorschotten van de aannemer als tegenpartij en daarenboven de kosten voor afbraak en de vergoeding voor het mindergenot. Begin juni veroordeelt de rechtbank de aannemer voor het geëiste bedrag bovenop de gerechtelijke intresten en kosten. De aannemer begint met de terugbetaling via een afbetalingsplan aan Stijn en An. Twaalf maanden later betaalt de tegenpartij de laatste maandelijkse schijf terug zodat Stijn en An volledig schadeloos zijn gesteld.

Kosten

De rechtsbijstandsverzekeraar nam 5.000 euro aan erelonen ten laste. Daarenboven werden ook 800 euro aan secretariaatskosten gedekt.

Conclusie bij een verbouwing

Uw rechten verdedigen kan duur uitvallen.  Het is dan ook essentieel dat u zich enerzijds correct verzekerd, anderzijds u een verzekeringsmakelaar met kennis van zaken aan uw zijde hebt net zoals Stijn en An.

Vraag uw offerte aan

Of contacteer ons met uw vraag.

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Schade

Heeft u bij schade de juiste reflex? Welke stappen kunt u best onmiddellijk ondernemen en welke niet?

Blog

Bent u benieuwd naar interessante informatie en tips? Volg en lees zeker onze blogartikels.

e-Loket

Simuleer uw verzekeringen, krediet, belegging of check DIV online voor de status van uw nummerplaat.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.