electrische fiets

Wat zijn de verkeersregels voor een elektrische fiets?

In de afgelopen jaren heeft de populariteit van fietsen in België een opmerkelijke groei doorgemaakt. Zeker de elektrische fiets is populair, mede door de tussenkomst van de werkgever en de interessante fiscale behandeling van de fietsvergoeding. Hierdoor kiezen steeds meer mensen ervoor om de auto te laten staan en zich per fiets te verplaatsen. Of het nu gaat om woon-werkverkeer, recreatieve fietstochten of sportieve activiteiten, de fiets is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Maar met deze toename van fietsgebruik komen ook risico’s. Fietsdiefstal, ongevallen en schade liggen altijd op de loer. Een fietsverzekering kan heel wat risico’s afdekken. Zo moeten sommige fietsen worden ingeschreven bij DIV om een nummerplaat te bekomen en dan wordt een verzekering wettelijk verplicht.

Het kan zeker verwarrend zijn om te begrijpen welke regels van toepassing zijn op uw elektrische fiets. De wetgeving onderscheidt 3 soorten elektrische fietsen. Om te weten onder welke wetgeving u valt, moet u nagaan tot welke soort uw fiets behoort.

Soorten elektrische fietsen

  1. Fiets met elektrische hulpmotor: Dit type elektrische fiets heeft een motor van maximaal 250W die helpt bij het trappen, maar alleen tot een snelheid van 25 km/u. Er is geen registratie of verzekering vereist.
  2. Gemotoriseerde fiets: Deze fietsen hebben een krachtigere motor van maximaal 1000W en kunnen tot 25 km/u ondersteuning bieden, maar ze kunnen ook zelfstandig werken zonder dat u hoeft te trappen. U moet uw fiets verzekeren als de motor zelfstandig kan werken.
  3. Bromfiets klasse Speed Pedelec: Deze elektrische fietsen kunnen ondersteuning bieden van maximaal 4000W tot 45 km/u en vereisen registratie en verzekering, vergelijkbaar met bromfietsen.

Wat betekent dit voor u?

  • Als u een gewone elektrische fiets hebt die alleen helpt bij het trappen, hoeft u zich geen zorgen te maken over registratie of verzekering.
  • Als uw fiets een krachtige motor heeft en zelfstandig kan werken, moet u deze verzekeren.

Verkeersregels

Fiets met elektrische motorGemotoriseerde fietsBromfiets klasse Speed Pedelec
Vermogen≤ 250 W≤ 1.000 W≤ 4.000 W
Snelheidsbeperking naar bouw ≤ 25 km/uur≤ 25 km/uur≤ 45 km/uur
HelmplichtNeenNeenBromfietshelm of fietshelm*
MinimumleeftijdNeen16 jaar16 jaar
RijbewijsNeenNeenRijbewijs AM of B
VerkeersregelsFietsenFietsenBromfietsen**
* Fietshelm: goedgekeurd volgens de norm EN1078 met extra voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd zijn.
** De wet laat die categorie soms toe in éénrichtingsstraten en op voorbehouden wegen (fietsostrade), verplicht of verbiedt ze om op fietspaden te rijden. Op deze plaatsen staan er verkeersborden.

Ben ik verplicht mij te verzekeren?

Voorziet uw fiets enkel in trapondersteuning? De WAM-wetgeving of Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen is niet van toepassing.

Kan uw voertuig daarentegen autonoom rijden vanuit een mechanische kracht? Dan is de kans groot dat u omwille van de snelheid van uw voertuig en of de massa ervan onder de WAM-wetgeving valt. Dit betekent dat de wetgever u verplicht om uw aansprakelijkheid te verzekeren. Een rolstoel wordt weliswaar vrijgesteld van deze verplichting.

Conclusie

Hoewel de wetgeving rond elektrische fietsen complex kan lijken, zijn de basisprincipes vrij eenvoudig: volg de verkeersregels, zorg voor de juiste registratie en verzekering indien nodig, en geniet van uw rit en de beweging!

Uw offerte online berekenen?

Of contacteer ons met uw vraag.