regen, Maes Group

Veilig rijden in de regen?

Wat betekent een beetje regen voor uw rijstijl?

Regen betekent veel! Niet alleen zorgt regen voor minder zicht en minder tractie maar neerslag kan ook het besturen van uw auto moeilijker maken wanneer dit gepaard gaat met rukwinden. Dus waar houdt u best rekening mee wanneer u achter het stuur kruipt bij regenweer?

Hieronder alvast 5 tips:

Rijd met uw lichten aan

Regen en het opspattende water van de andere wagens kunnen uw zicht als chauffeur aanzienlijk verminderen. Door met uw lichten aan te rijden kunnen de andere bestuurder u makkelijker zien.

Rijd voorzichtig

Dit algemene advies is goed in alle situaties en al helemaal wanneer u rijdt in slechte weersomstandigheden. Met hoge snelheid door water rijden kan ervoor zorgen dat u de controle over uw stuur verliest. Door een paar keer zachtjes op de remmen tikken wanneer u door het eerste water rijdt, checkt u alvast of ze goed werken.

Verwacht dat het glad is

Een regenbui na een droge periode is ideaal voor uitzonderlijk gladde autowegen. De regen mengt zich namelijk met het vet en de motorolie op de weg waardoor er een spekglad oppervlak ontstaat.

Creëer ruimte

Geef andere bestuurders ruimte en vermijd cruisecontrol. Als de wegen waterglad zijn, kunt u niet zo snel stoppen – auto’s hebben twee tot drie keer zoveel remafstand nodig.

Aquaplaning

Uw voorste banden kunnen het contact met het wegdek verliezen wanneer ze vanaf 35 km/u of hoger op een film water terecht komen. Als dit gebeurt, stuurt u best rechtdoor, vertraagt en remt u zachtjes.

Het goed onderhoud van uw voertuig is essentieel. Vooral uw ruitenwissers en banden zijn in regenweer van goudwaarde. Een correcte werking van uw ruitenwissers en het regelmatig vervangen van de ruitenwisserbladen zorgen voor een beter zicht. Ook controleert u best af en toe uw bandenspanning en het loopvlak van de banden voor een betere grip op het wegdek.

Rijden in slechte weersomstandigheden vraagt voorzichtigheid en geduld. Trek meer tijd uit om veilig op uw bestemming te komen, want regenweer zorgt voor meer verkeersongelukken. Zorg daarom voor de juiste verzekering.