Moet je steeds een voorschot betalen?

Wat is een voorschot?

Een voorschot voor de aankoop van het onroerend goed wordt normaliter opgenomen in een verkoopovereenkomst. Dergelijke betaling gebeurt als onderdeel van een vastgoedtransactie en wordt meestal op een derdenrekening van bijvoorbeeld een notaris gestort.

Wat is nodig om een akkoord tussen koper en verkoper tot stand te laten komen? Enerzijds is er een akkoord nodig over het onroerend goed, anderzijds over de prijs die ervoor wordt betaald. Na een (mondeling) akkoord wordt een schriftelijke verkoopovereenkomst opgesteld met hierin alle afspraken. Deze wordt vervolgens ondertekend door zowel koper als verkoper.

Het voorschot zal na het verlijden van de notariële akte door de notaris worden vrijgegeven. Zowel het kapitaal als de eventuele intresten worden uitbetaald aan de verkoper.

Is dit dan verplicht?

Neen, het betalen van een voorschot is vanuit de Belgische wetgeving geen verplichting. De koper en verkoper zijn met andere woorden vrij om al dan niet het betalen van een voorschot op te nemen in de verkoopovereenkomst. Ook kunnen ze de grootte van het voorschot vrij bepalen in diezelfde overeenkomst. Gaat het om een nog te bouwen woonst? Dan is er een wettelijk maximum van 5% van de totale prijs.

Tot dusver de theorie, want in de praktijk merken we dat er meestal een voorschot wordt bepaald. Niet onlogisch omdat bij het niet nakomen van de verplichtingen van de verkoper binnen de vooropgestelde termijn, dit bedrag kan worden gebruikt als schadevergoeding. Meestal zien we een aanbetaling van 5 à 10% binnen de ondertekende overeenkomsten opduiken.

Uw notaris is alvast de geknipte persoon om dit samen met u te bekijken.

Uw kredietmakelaar

Of contacteer ons met uw vraag.

Woonkrediet