Lenen tegen 0,43% ?

Lenen voor uw droom?

Vele Belgen dromen van een eigen woning. Een enkeling koopt zijn vastgoed (al dan niet met hulp van bv. ouders) aan zonder financiering maar de meesten doen beroep op een hypothecair krediet of woonlening om hun droom te laten uitkomen.

Wat als u onvoldoende eigen middelen heeft? De All-in hypotheek kan mogelijk soelaas brengen.

Ziet u nog door de bomen het bos?

Eenmaal uw droomwoning (of -grond) gevonden, begint de reis naar een krediet. Maar ziet u nog door de bomen het bos? Zo zijn er tal van elementen die uw kredietdossier bepalen, waaronder o.a. uw inkomen, de quotiteit van het dossier, debt-to-income, enz.

Wat is een kredietmakelaar?

Lenen wordt fiscaal beloond

Sinds 2015 is de woonfiscaliteit niet langer een federale bevoegdheid maar staan de gewesten hiervoor in. Laten we aan de hand van een voorbeeld de fiscaliteit binnen het Vlaamse Gewest toelichten.

Een jong koppel met minder dan drie kinderen koopt een eerste (en enige) woning in Diest (gemeentebelasting 7,90%) en dit voor een aankoopbedrag van 150.000 euro. We rekenen dat ze elk een bruto jaarinkomen hebben van 30.000 euro en kiezen voor de forfaitaire beroepskosten op hun aangifte. We gaan ervan uit dat geen enkel bedrag indexeert, want dit zou de berekening gunstig kunnen beïnvloeden. In het voorbeeld ontleend het koppel een kredietbedrag van 150.000 euro op 20 jaar tegen een vaste rentevoet van 2,45% wat betekent een quotiteit van 100%.

Dit betekent een maandelijkse 'bruto' terugbetaling van +- 789 euro ofwel na 240 maanden (20 jaar) een totale terugbetaling van +- 189.414 euro. Rekening houdend met het fiscale voordeel jaar na jaar (we houden nog geen rekening met indexering van de fiscale korf) komen we na 20 jaar uit op een voordeel van +- 32.827 euro ofwel een 'netto' terugbetaling van +- 652 euro. Omgerekend in rentevoet betekent dit dat het koppel na fiscaal voordeel niet heeft geleend aan 2,45% maar aan slechts +- 0,43%.

Als erkend, onafhankelijk kredietmakelaar houden wij rekening met het JKP-percentage, waardoor de eventuele verplichtingen die kredietverstrekkers waaronder vooral banken opleggen worden meegerekend in de kostprijs. Want wist u bijvoorbeeld dat een schuldsaldoverzekering niet wettelijk verplicht is?

Please like & share: