Langetermijnsparen, Maes Group

Wat is langetermijnsparen?

Langetermijnsparen, een topinvestering

Langetermijnsparen is een verzekeringscontract meestal van het type tak 21-spaarverzekering, maar een tak 23-beleggingscontract is ook mogelijk waarbij het rendement volledig afhankelijk wordt van de beursprestaties.

Het is echter niet meteen het meest gekende product. Misschien wel ten onrechte, want met een (fiscaal gedreven) rendement van 30% + gemeentebelasting is dit een topinvestering. Geen enkele bancaire belegging kan hieraan tippen!

Hoeveel u mag storten in dit fiscaal voordelig pensioenpotje, hangt af van uw belastbaar inkomen. Om de maximale premie van 2.350 euro in 2023 te bereiken, heeft u een netto belastbaar beroepsinkomen van ongeveer 36.250 euro nodig.

Uw langetermijnsparen als schuldsaldoverzekering?

U hoeft niet te wachten met het opstarten van langetermijnsparen totdat uw woonkrediet is afbetaald, want ook daarvoor kan de spaarformule interessant zijn. Zo doen veel jongeren aan langetermijnsparen. Ze bouwen fiscaal gunstig een pensioen op en van zodra ze een woning bouwen of kopen, financieren ze de schuldsaldoverzekering met de (gedeeltelijke) reserve van het langetermijnsparen.

Artikel: “Uw schuldsaldo (voor)financieren?”

Nog een hypothecair krediet of niet?

Wie tussen 1 januari 2015 en 31 december 2019 een woonkrediet onderschreef voor een woning in Vlaanderen, heeft af te rekenen met een aanzienlijk lagere woonbonus. Dat hoeft echter niet meteen slecht nieuws te zijn. Op die manier blijft er immers nog heel wat ruimte over voor het langetermijnsparen, dat een belastingvermindering van 30% op de premies oplevert (+ gemeentebelasting).

Het basisbedrag van de woonbonus werd in Vlaanderen verlaagd van € 2.280 naar € 1.520 voor leningen vanaf 1 januari 2015. De verhoging van € 760 (+ eventueel € 80) gedurende 10 jaar bleef behouden. Het maximumbedrag voor het langetermijnsparen bedraagt € 2.350. Er is dus nog heel wat ruimte over voor het langetermijnsparen, zelfs bij een volledig opgevulde woonbonus. Met het bedrag van de verhoging wordt immers geen rekening gehouden. Voorwaarde is wel dat u een voldoende hoog beroepsinkomen hebt, zodat u in aanmerking komt voor de maximumpremie in het langetermijnsparen.

Ook wanneer u niet langer een woonkrediet afbetaalt, is dit extra interessant. U kunt hier trouwens van genieten tot 99 jaar of zelfs nog langer.

Woont u in Vlaanderen? Weet dat hypothecaire kredieten (eerste en enige woning) sinds 1 januari 2020 niet langer fiscaal in mindering kunnen worden gebracht (meer info bij De Notaris.). Hierdoor kunt u optimaal genieten van het fiscaal sparen en zo uzelf een voordeel op uw belastingbrief cadeau doen!

Vraag hieronder vrijblijvend uw offerte of vraag een gratis afspraak. We overlopen samen uw mogelijkheden, berekenen de ruimte in uw fiscale korf en optimaliseren uw pensioenplanning. Wij regelen alles van A tot Z.

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Meerdere maatschappijen

Als onafhankelijke krediet- en verzekeringsmakelaar werken wij voor u, niet voor de maatschappijen. Zonder extra kosten!

Beste deal

Wanneer u keuze hebt tussen verschillende maatschappijen, dan is het makkelijker om de juiste oplossing te vinden tegen de juiste prijs.

Lokale Service

Wij staan klaar voor onze cliënten: telefonisch, online en offline. Als expert kennen wij de markt en zorgen voor de oplossing die het best aansluit bij uw behoeften.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.