Langetermijnsparen

Langetermijnsparen, een topinvestering

Langetermijnsparen is niet meteen het meest gekende product. Misschien wel ten onrechte, want met een (fiscaal gedreven) rendement van 30% + gemeentebelasting is dit een topinvestering. Geen enkele bancaire belegging kan hieraan tippen!

Met uw langetermijnsparen uw schuldsaldo voorfinancieren?

Nog een hypothecair krediet of niet?

Wie vanaf 1 januari 2015 een woonkrediet onderschreef voor een woning in Vlaanderen, heeft af te rekenen met een aanzienlijk lagere woonbonus. Dat hoeft echter niet meteen slecht nieuws te zijn. Op die manier blijft er immers nog heel wat ruimte over voor het langetermijnsparen, dat een belastingvermindering van 30% op de premies oplevert (+ gemeentebelasting).

Het basisbedrag van de woonbonus werd in Vlaanderen verlaagd van € 2.280 naar € 1.520 voor leningen vanaf 1 januari 2015. De verhoging van € 760 (+ eventueel € 80) gedurende 10 jaar bleef behouden. Het maximumbedrag voor het langetermijnsparen bedraagt € 2.260. Er is dus nog € 740 ruimte over voor het langetermijnsparen, zelfs bij een volledig opgevulde woonbonus. Met het bedrag van de verhoging wordt immers geen rekening gehouden. Voorwaarde is wel dat u een voldoende hoog beroepsinkomen hebt, zodat u in aanmerking komt voor de maximumpremie in het langetermijnsparen.

Ook wanneer u niet langer een woonkrediet afbetaalt, is dit extra interessant. U kunt hier trouwens van genieten tot 99 jaar of zelfs nog langer.