Verschil tussen een kredietmakelaar en -agent?

In België worden kredieten aangeboden langs hoofdzakelijk drie verschillende kanalen. Hieronder belichten we enkele fundamentele verschillen.

Kredietmakelaar

Dat is een onafhankelijk adviseur die voor jou afzonderlijk de voordeligste oplossing zoekt. Bovendien kan hij je kredieten van diverse kredietverstrekkers aanbieden. Je makelaar in kredieten is dus wettelijk noch economisch aan één bepaalde maatschappij gebonden. Zo kan hij jou begeleiden in een veel ruimer aanbod t.o.v. de andere kanalen.

Een overzicht van de andere distributiekanalen:

Kredietagent

De agent is een tussenpersoon, verplicht verbonden aan één maatschappij, die dus uitsluitend advies geeft over de kredieten die zijn maatschappij aanbiedt. Zijn aanbod hangt evenwel sterk af van de strategie van de maatschappij die hij vertegenwoordigt. Voorbeelden van kredietagenten zijn bv. de meeste bankagenten, garages, handelaars die op krediet verkopen, ...

Directe kredietgever

Directe kredietgevers zijn maatschappijen die hun kredietcontracten rechtstreeks aan de man brengen. Ze verkopen hoofdzakelijk gestandaardiseerde producten (voor een groot publiek) of heel specifieke kredieten (gericht op een specifieke doelgroep). Vaak doen ze dat per telefoon, via postmailing of via het internet. Door het ontbreken van een tussenpersoon, sta je er bij een eventueel conflict alleen voor.

Bankkantoor

Via bankkantoren kunt u meestal verschillende kredietvormen aanvragen, echter steeds binnen de commerciële beperkingen van slechts 1 kredietverstrekker. Zij bieden uitsluitend hun eigen (en enige) product aan zonder enig vergelijk, waardoor u mogelijk niet het meest geschikte krediet  en of (duurdere, soms door hun verplichte) randproducten krijgt voorgesteld.

Maes Group Kredieten werkt als kredietmakelaar

Hierdoor kunnen wij u dé oplossing op maat voorstellen afhankelijk van uw vragen en behoeften. Wij kunnen de verschillende kredietverstrekkers vergelijken zowel qua rentevoeten als qua voorwaarden. Dit is exclusief voorbehouden voor klanten van een kredietmakelaar. De kredietagent en directe kredietverstrekker kunnen u dit voordeel niet aanbieden.

Zo zijn bv. vele banken kampioen in het aanbieden van rentevoeten via voorwaardelijke kortingen, waardoor u wordt verplicht voor heel wat randproducten meer te betalen. Doet u dat niet dan wordt uw krediet opmerkelijk duurder.