Inflatie, Maes Group

Wat betekent inflatie?

Stijging van prijzen

Inflatie betekent eenvoudig gezegd ‘de stijging van prijzen’. Deze prijzen worden bekeken op basis van een korf. En deze korf is dan ook samengesteld uit tal van goederen die klassiek door de consument worden aangekocht. Zo wordt het dus een weerspiegeling van de economie.

Heel wat landen ter wereld hanteren de CPI, de consumentenindex, als basis. Hierdoor ontstaat een uniformiteit en wordt het makkelijk te vergelijken met bepaalde periodes uit het verleden. De consumentenprijsindex is dan ook de belangrijkste inflatie-indicator voor de meeste landen om de geldontwaarding te meten, op te volgen en te kunnen aftoetsen met omliggende landen.

Wanneer inflatie negatief is, spreken we over deflatie. Dit klinkt wellicht als muziek in uw oren als consument, want in dergelijk scenario dalen de prijzen. Echter is deflatie (en zeker op langere termijn) nadelig voor de economie.

Wat zijn de oorzaken van inflatie?

Er zijn tal van oorzaken die kunnen leiden tot inflatie. Hier zullen we ons enigszins beperken tot de monetaire inflatie. Deze ontstaat wanneer bijvoorbeeld de ECB de geldkraan opendraait. De geldhoeveelheid neemt dan toe, waardoor ook de inflatie een boost krijgt.

De muntkoers kan hierdoor onder druk komen te staan. En terwijl een sterke munt zorgt voor goedkoper importeren, zorgt een zwakkere munt voor stijgende importprijzen die de handelsbalans kunnen doen omslaan en de inflatie kunnen doen aanwakkeren. Wanneer bij een zwakkere munt het prijspeil stijgt, houdt de consument er makkelijker de knip op.

Wat is stagflatie?

Om de geldmarkt te beïnvloeden hebben de centrale banken tal van tools ter beschikking. De Europese Centrale Bank heeft als doelstelling om een jaarlijkse prijsstijging van 2% na te streven. Zij zien dit als een gezonde groei binnen de eurozone en stemmen hierdoor ook het monetaire beleid hierop af. Met de huidige inflatiecijfers van boven de 10% draait de ECB maar wat graag de geldkraan toe. Dit doen ze door de rente die ze aanrekenen (sterk) te verhogen. Economie, interessant toch?

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Schade

Heeft u bij schade de juiste reflex? Welke stappen kunt u best onmiddellijk ondernemen en welke niet?

Blog

Bent u benieuwd naar interessante informatie en tips? Volg en lees zeker onze blogartikels.

e-Loket

Simuleer uw verzekeringen, krediet, belegging of check DIV online voor de status van uw nummerplaat.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.