samenwonen, Maes Group

Huwen, wettelijk of feitelijk samenwonen?

België telt drie samenlevingsvormen, waarbij feitelijk samenwonen de meest eenvoudige vorm is en het huwelijk de meest ‘complexe’. Welke samenlevingsvorm kiest u?

Wanneer u feitelijk gaat samenwonen is het voldoende dat eenieder op hetzelfde domicilie-adres woont. Om wettelijk samen te wonen leggen jullie eenvoudig een verklaring af bij de burgerlijke stand van uw gemeente. Het huwelijk is het meest ingewikkeld van de drie en ook de meest complexe om uit elkaar te gaan vanwege de echtscheidingsprocedure.

Het wettelijk erfrecht vormt het grootste verschil, waarbij het huwelijk de partner het meeste zekerheid biedt. De huwelijkspartner is een reservatair erfgenaam binnen het ruim wettelijk erfrecht. Wettelijk samenwonenden hebben slechts een beperkt erfrecht, feitelijk samenwonenden hebben vanuit wettelijk erfrecht niets en stellen best een testament op.

Feitelijk samenwonen is in België momenteel het meest populair vooral omdat het makkelijk en goedkoop is. U heeft geen verplichtingen maar ook geen rechten. Een samenlevingscontract kan voor zowel feitelijk samenwonenden als wettelijk samenwonenden de praktische zaken regelen.

Meer weten? Neem zeker eens een kijkje op de website van de Belgische notarissen.

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Schade

Heeft u bij schade de juiste reflex? Welke stappen kunt u best onmiddellijk ondernemen en welke niet?

Blog

Bent u benieuwd naar interessante informatie en tips? Volg en lees zeker onze blogartikels.

e-Loket

Simuleer uw verzekeringen, krediet, belegging of check DIV online voor de status van uw nummerplaat.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.