Huwen, wettelijk of feitelijk samenwonen?

samenwonen, Maes Group

België telt drie samenlevingsvormen, waarbij feitelijk samenwonen de meest eenvoudige vorm is en het huwelijk de meest 'complexe'. Welke samenlevingsvorm kiest u?

Wanneer u feitelijk gaat samenwonen is het voldoende dat eenieder op hetzelfde domicilie-adres woont. Om wettelijk samen te wonen leggen jullie eenvoudig een verklaring af bij de burgerlijke stand van uw gemeente. Het huwelijk is het meest ingewikkeld van de drie en ook de meest complexe om uit elkaar te gaan vanwege de echtscheidingsprocedure.

Het wettelijk erfrecht vormt het grootste verschil, waarbij het huwelijk de partner het meeste zekerheid biedt. De huwelijkspartner is een reservatair erfgenaam binnen het ruim wettelijk erfrecht. Wettelijk samenwonenden hebben slechts een beperkt erfrecht, feitelijk samenwonenden hebben vanuit wettelijk erfrecht niets en stellen best een testament op.

Feitelijk samenwonen is in België momenteel het meest populair vooral omdat het makkelijk en goedkoop is. U heeft geen verplichtingen maar ook geen rechten. Een samenlevingscontract kan voor zowel feitelijk samenwonenden als wettelijk samenwonenden de praktische zaken regelen.

Meer weten? Neem zeker eens een kijkje op de website van de Belgische notarissen.