Huurwaarborg

Nieuwe regels vanaf 2019 voor (ver)huren

Voor huurcontracten die worden afgesloten vanaf 1 januari 2019 zijn er verschillende nieuwe regels van tel. Want vanaf die datum treedt het nieuwe Vlaamse Woningdecreet in werking waardoor alle huurcontracten vanaf 01/01/2019 niet langer onder de federale huurwet vallen.

Hieronder lichten we alvast twee belangrijke wijzigingen toe:

 

Huurwaarborg stijgt

De verplichting om in alle gevallen een huurwaarborg te vragen van ten minste drie maanden huur, is zo een van die nieuwe regels. Dit om de eigenaar van het pand meer zekerheid te geven. Tot 1 januari 2019 geldt immers een waarborg van twee maanden huur. Maar bij deze 'oudere' huurcontracten kan de verhuurder niet eisen dat de huurder, bij een eerder gegeven waarborg van 2 maanden, een derde maand extra bijbetaalt!

Het bedrag dat gelijk is aan 3 maanden huur wordt door de huurder op een geblokkeerde bankrekening gestort op naam van de huurder.

Huurders die moeilijk onmiddellijk een waarborg van 3 maanden kunnen ophoesten, kunnen bij het Vlaams Woningfonds een renteloze huurwaarborglening aanvragen.

 

Verplichte brandverzekering

Ook zal er verplicht door de huurder en verhuurder een brandverzekering moeten worden afgesloten. Voor de huurder spreken we dan over de huurdersaansprakelijkheid.

Lees ons artikel "Huurdersaansprakelijkheid verplicht in Vlaanderen"

 

Hieronder bezorgen we u graag een overzicht (klik op het overzicht voor de folder te lezen):