Huurdersaansprakelijkheid, Maes Group

Wat is huurdersaansprakelijkheid?

Een verzekering voor de huurder en de huurdersaansprakelijkheid

Voor de (ver)huurder is de regionale huurwetgeving sinds januari 2019 aangepast. Hierdoor wordt de huurder verplicht om zijn huurdersaansprakelijkheid te verzekeren. Het bewijs daarvan moet hij steeds kunnen voorleggen aan de verhuurder. Dergelijke verplichting werd meestal contractueel opgenomen, maar wordt nu wettelijk verplicht. Op die manier is de eigenaar er zeker van dat eventuele schade aan het gehuurde pand is gedekt.

“De huurprijs als referentie nemen, is vaak onvoldoende met onderverzekering tot gevolg!”

Na de huurtermijn moet de woonst worden teruggegeven in dezelfde staat als gekregen. Slijtage is logisch. U dient zich dan ook te verzekeren voor de werkelijke waarde van het huurpand, inclusief de gemeenschappelijke delen. De eigenaar verzekert de nieuwwaarde van het gebouw. De huurprijs als referentie nemen, is vaak onvoldoende met onderverzekering tot gevolg!

U bent als huurder verplicht uw huurdersaansprakelijkheid te verzekeren. Maar een transparante en complete woningverzekering zorgt bijvoorbeeld ook voor uw inboedel enzovoort. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan bij een schadegeval. Ook bieden sommige verzekeraars extra uitbreidingen aan, specifiek voor huurders:

  • Zo ontvangt u als huurder ook informatie over uw rechten en plichten,
  • hulp bij plaatsbeschrijving,
  • advies in geval van een conflict met de eigenaar,
  • kleine problemen in huis
  • of bv. hulp bij financiële tegenslag.

Kortom nog meer bescherming als huurder door enkele uitbreidingen binnen uw brandverzekering.

En wat als verhuurder?

Ook de verhuurder is op zijn beurt verplicht een brandverzekering af te sluiten. Kiest u ervoor om via de clausule ‘afstand van verhaal’ te werken? U kunt als eigenaar de schade niet terugvorderen bij de huurder. En ook de brandverzekeraar ontbreekt dan deze mogelijkheid. Ook is het voor de huurder belangrijk te weten dat enkel bij een eigen brandverzekering bijvoorbeeld inhoud maar vooral ook schade aan derden (o.a. buren) is opgenomen, wat niet het geval is bij de clausule ‘afstand van verhaal’ in de brandverzekering van de verhuurder. Dergelijke clausule beperkt dus uw vrijheid als eigenaar om zich indien nodig verder tegen de huurder te keren.

Hieronder kunt u als eigenaar/verhuurder of huurder een simulatie maken. Uiteraard adviseren wij u graag over de waarborgen, de dekkingen en eventuele verschillen tussen de verzekeraars.

Vraag of bereken uw offerte nu online

Of contacteer ons met uw vraag.

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Schade

Heeft u bij schade de juiste reflex? Welke stappen kunt u best onmiddellijk ondernemen en welke niet?

Blog

Bent u benieuwd naar interessante informatie en tips? Volg en lees zeker onze blogartikels.

e-Loket

Simuleer uw verzekeringen, krediet, belegging of check DIV online voor de status van uw nummerplaat.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.