Huurdersaansprakelijkheid verplicht in Vlaanderen

Huurdersaansprakelijkheid, Maes Group

Een verzekering voor de huurdersaansprakelijkheid

De regionale huurwetgeving werd aangepast en gaat voor Vlaanderen in vanaf 01/01/2019.

Dit betekent dat de huurder wordt verplicht om een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het bewijs daarvan moet hij steeds kunnen voorleggen aan de verhuurder. Voordien werd dergelijke verplichting al vaak contractueel opgenomen, maar nu wordt het dus een wettelijke verplichting. Op die manier is de eigenaar er zeker van dat eventuele schade aan het gehuurde pand is gedekt.

De verhuurder op zijn beurt is eveneens verplicht een brandverzekering af te sluiten. Uiteraard kan ervoor worden geopteerd om via een 'afstand van verhaal' te werken, in dat geval zal de eigenaar en of de brandverzekeraar de schade niet terugvorderen. De huurder kijkt dan best goed na dat de clausule volledig en correct wordt opgenomen in de huurovereenkomst. Ook is het voor de huurder belangrijk te weten dat enkel bij een eigen brandverzekering bv. inhoud maar vooral ook schade aan derden (bv. buren) is opgenomen, wat niet het geval is bij de clausule 'afstand van verhaal' in de brandverzekering van de verhuurder.

Huurder: extra's naast de huurdersaansprakelijkheid

Naast uw wettelijke verplichting als huurder, heeft u dan ook meteen een transparante en complete woningverzekering voor niet enkel uw huurdersaansprakelijkheid maar eventueel ook uw inboedel enzovoort. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan bij een schadegeval.

Ook bieden sommige verzekeraars extra uitbreidingen aan, specifiek voor huurders. Zo ontvangt u als huurder ook informatie over uw rechten en plichten, hulp bij plaatsbeschrijving, advies in geval van een conflict met de eigenaar, kleine problemen in huis of bv. hulp bij financiële tegenslag. Kortom nog meer bescherming als huurder.

Verhuurder: extra's naast de huurdersaansprakelijkheid

Naast de wettelijk verplichte dekkingen die u als verhuurder moet onderschrijven, kunt u uw verzekering uitbreiden bij sommige verzekeraars. Een aanvulling die antwoorden biedt aan u als verhuurder wanneer de huur bv. niet wordt betaald, er schade wordt toegebracht, wanneer de huurder(s) vervroegd vertrekken, enz.

 

Hieronder kunt u als eigenaar/verhuurder of huurder een simulatie maken. Uiteraard adviseren wij u graag over de waarborgen, de dekkingen en eventuele verschillen tussen de verzekeraars.