Huren of kopen?

Huren is weggesmeten geld! Maar is dat daadwerkelijk zo?

De huurprijs varieert natuurlijk van gemeente tot gemeente en is afhankelijk van nog heel wat andere factoren (rijhuis, halfopen of open, appartement, studio, afwerkingsgraad, …).

Op de private huurmarkt in Vlaanderen betaalt u volgens de cijfers van de Confederatie van Immobiliënberoepen van België (CIB) gemiddeld 700 euro voor een appartement, voor een woning ligt het gemiddelde op 736 euro per maand.

Bekijk alle huurprijzen in Vlaanderen op de interactieve kaart.

Voor onze berekeningen nemen we het gemiddelde van € 700 (appartementen) en € 736 (woningen), dus 718 euro per maand. Rekening houdend met de twaalf betalingen in een jaar betekent dit een huurbedrag van 8.616 euro op jaarbasis. Hierbij houden we verder geen rekening met de huurindexatie en hebben we na 25 jaar 215.400 euro aan huurgelden betaald.

En wat met een (t)huis kopen?

Volgens de Notarisbarometer kostte in het tweede trimester van 2019 een appartement in Vlaanderen gemiddeld 231.386 euro en een woning 281.954 euro.

Voor een appartement komt de gemiddelde aankoopprijs t.o.v. de gemiddelde huurprijs overeen met +- 330 maanden ofwel 27,5 jaar huren. Voor een woning ligt de berekening op 383 maanden ofwel bijna 32 jaar huren. Maar zoals eerder gezegd houden we geen rekening met de indexering van de huur wat deze termijnen mogelijk (sterk) kan reduceren.

Laten we de gemiddelde aankoopprijs van een appartement als start nemen in onze berekeningen. Gezien de meeste (jonge) mensen niet onmiddellijk 231.386 euro (+ kosten zoals registratie, notaris, …) op tafel kunnen leggen, wordt al snel gekeken naar een hypothecair krediet. Gelukkig voor de koper is de huidige rente laag. Afhankelijk van de quotiteit e.d. kan de vaste rente op 25 jaar dalen richting 1,80% of lager. Dit betekent een maandelijkse terugbetaling van +- 956,77 euro ofwel 256,77 euro meer dan de gemiddelde huurprijs van een appartement in Vlaanderen.

Huren of kopen, wat is de beste optie?

Een eigenaar betaalt gemiddeld dus meer dan iemand die huurt, MAAR …

  • als eigenaar heeft u na de terugbetaling van uw krediet wel een woonst in handen. Wanneer u huurt blijft u niet enkel met lege handen achter maar blijft uw maandelijkse last (lees huur) bestaan terwijl dit voor de eigenaar wegvalt.
  • vergeet niet dat u bij een aankoop langs de notaris moet passeren die op zijn beurt ook een factuur heeft klaarliggen.
  • de gemiddelde huurprijs zal jaarlijks worden aangepast i.f.v. de inflatie, dit maakt het voor de huurder duurder terwijl inflatie interessant is voor wie moet lenen.
  • als eigenaar hebt u weliswaar onderhoudskosten maar bent u zeker van uw woonst. Wie huurt moet rekening houden met de huisbaas die het contract kan opzeggen.

Zowel huren als kopen biedt voor- en nadelen. Maar een eigen gezinswoning blijft een goede investering.

Scoor uw kredietdossier online

Of contacteer mij met uw vraag.

FinancieelWoonkrediet