bankgeheim, Maes Group

Lang leve het bankgeheim? De fiscus gluurt mee.

Het saldo van uw bankrekeningen door de ogen van de fiscus

Sinds 31 december 2020 dienen alle banken en andere financiële instellingen saldi van de bankrekeningen van hun klanten doorgeven aan het het Centraal Aanspreekpunt. Het CAP werd initieel in 2011 opgestart om fiscale fraude aan te pakken maar deze database groeide intussen uit tot een gigantische bron aan informatie voor o.a. de Belgische fiscus. Deze databank wordt beheerd door de Nationale Bank van België (NBB).

Het CAP is een databank die de bankrekeningnummers en soorten contracten bevat die door natuurlijke personen en rechtspersonen. Of deze personen woonachtig zijn in België of niet, maakt niet uit. Wanneer ze een of meerdere rekening aanhouden bij een financiële instelling in België worden ze opgenomen in de database. Maar ook de rekeningen van Belgische residenten in het buitenland vindt de fiscus sinds 2013 hierin terug. De bewaartermijn in de database ligt op tien jaar.

Welke informatie wordt opgenomen?

  1. ·         identiteit van de cliënten;
  2. ·         nummers van hun bankrekeningen en de eventuele mandatarissen van die rekeningen;
  3. ·         aard van de met de financiële instellingen gesloten contracten.

De belastingadministratie wordt sinds januari 2022 de mogelijkheid geboden om in het CAP tevens saldi te raadplegen van alle bank- en zichtrekeningen. Deze worden halfjaarlijks gecommuniceerd op 30/06 en 31/12. Ook de geglobaliseerde bedragen van de beleggings- en aanverwante contracten volgen deze halfjaarlijkse regeling. Voor levensverzekeringen worden de geglobaliseerde bedragen jaarlijks aangepast op 31 december.

Voorheen moest de administratie een specifieke vraag indienen. Dit kon enkel bij vermoeden van fraude. De wetswijziging laat de belastingadministratie toe deze informatie te raadplegen, zonder verplichte aanvraag. Zo kunnen zij de gegevens van de belastingplichtige op eenvoudige wijze oproepen en raadplegen, weliswaar binnen een strikt wettelijk kader en in overeenstemming met de privacy-beperkingen. De aangepaste wet verhoogt dus aanzienlijk de hoeveelheid informatie die de belastingautoriteiten kunnen gebruiken. Ze kunnen hiermee niet enkel belastingfraude bestrijden maar ook de belastbare basis van een belastingbetaler beter beoordelen.

Terwijl in 2011 fiscale fraude het doel was, zorgde de uitbreiding van de aangifteplicht dat ook het bestrijden van witwassen van geld, financiering van terrorisme en andere zware criminaliteit intussen op de radar staan.

Hoe worden de regels rond het ‘bankgeheim’ toegepast?

In principe wijzigt er niets aan het inzagerecht voor de fiscus. Deze mag het CAP enkel raadplegen als:

  • er aanwijzingen zijn van belastingontduiking, witwassen van geld, financiering van terrorisme of andere zware criminaliteit;
  • wanneer er een verzoek tot bijstand wordt ingediend van een buitenlandse overheid;
  • ze u willen taxeren op een zogenaamd indiciair tekort.

Bij vermoeden van belastingontduiking of indiciair tekort moet de fiscus zich eerst tot u als belastingplichtige richten. Wanneer u niet antwoordt of uw antwoord onvoldoende is, kan de fiscus om inzage in het CAP verzoeken. Het verzoek kan worden ingewilligd door een ambtenaar met minstens een graad van adviseur-generaal. Wel een kleine kanttekening, want ambtenaren van btw en invordering moeten niet eerst langs u passeren.

Conclusie

Van een ‘bankgeheim’ kan dus nu echt geen sprake meer zijn. Maar het stelt u misschien wel enigszins gerust dat een controleur niet op eigen houtje kan beginnen grasduinen in het CAP en even kan gaan kijken hoeveel er op uw rekeningen staat.

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u nog een vraag of vind u niet wat u zoekt?

Schade

Heeft u bij schade de juiste reflex? Welke stappen kunt u best onmiddellijk ondernemen en welke niet?

Blog

Bent u benieuwd naar interessante informatie en tips? Volg en lees zeker onze blogartikels.

e-Loket

Simuleer uw verzekeringen, krediet, belegging of check DIV online voor de status van uw nummerplaat.

Maak uw afspraak

Wij zijn er voor u: telefonisch, online en offline. We werken steeds na afspraak.