Inhoudsopgave
Veilig fietsen in het verkeer
Fietsen is leuk en gezond. Dat vinden velen onder ons, want we fietsen steeds vaker naar het werk en in onze vrije tijd. Jammer genoeg is fietsen in het drukke verkeer soms een hachelijke onderneming. Al heb je als fietser ook zelf veel invloed op je veiligheid.
De ongevallenstatistieken met fietsers tonen vaak dezelfde gevaarlijke situaties: slechte zichtbaarheid, smartphone-gebruik, onoplettendheid, een autodeur die plots openslaat en risico’s op een rondpunt of kruispunt. Dat zijn ook situaties die je als fietser zelf min of meer onder controle hebt met deze tips.
Fietsen: 6 tips voor veilig fietsplezier
1. Zorg dat uw fiets in orde is met minstens deze veiligheidsuitrusting
- verlichting (alleen ’s nachts of als het zicht beperkt is tot 200 meter):
- wit of geel (knipper)licht vooraan
- rood (knipper)licht achteraan, zichtbaar vanop 100 meter
- goedwerkende voor- en achterrem
- bel, hoorbaar tot op 20 meter
- witte reflector vooraan
- rode reflector achteraan
- twee reflecterende stroken op elke band, of twee gele of oranje reflectoren per wiel
- twee gele of oranje reflectoren per pedaal
2. Negeer uw smartphone tijdens het fietsen
Als uw aandacht naar een gesprek of een bericht gaat, reageert u trager (of niet) op tegenliggers, paaltjes of putten. uw smartphone brengt u uit uw concentratie en leidt u af van uw omgeving. Dus niet bellen, whatsappen of sms’en op de fiets.
3. Hou uw hoofd erbij
Wist u dat er bij 2 op de 3 fietsongevallen niet eens een andere verkeersdeelnemer betrokken is? En dat de fietser in die gevallen simpelweg het evenwicht verliest, tegen een paaltje rijdt of valt bij het op- of afstappen? Fietsen vergt opperste concentratie. Geniet gerust van het mooie landschap of een gezellige babbel, maar hou van begin tot einde uw hoofd erbij.
4. Wees alert voor bestuurders die plots hun deur openen of parkeerplaats verlaten
Zelfs geparkeerde auto’s zijn een risico voor fietsers. Een onoplettende automobilist kan plots z’n deur opendoen of zijn parkeerplaats zonder verwittiging verlaten. Ook al gaat de bestuurder in de fout, blijf steeds alert en hou een veilige afstand als je geparkeerde auto’s passeert.
5. Let op automobilisten die rechts afslaan
Deze situatie is wellicht heel herkenbaar: een automobilist die rechts afslaat op een kruispunt maar geen oog heeft voor de fietser die rechtdoor fietst. Dat soort ongevallen gebeurt wekelijks, vaak met zware gevolgen. Ook al is de automobilist in zo’n geval duidelijk fout, toch blijft het raadzaam om op kruispunten extra aandachtig te zijn voor de voertuigen rond u.
6. Pas op voor voertuigen die een rotonde verlaten
Rijdt u rechtdoor aan een rondpunt, dan zou een voertuig dat de rotonde wilt verlaten u weleens de pas kunnen afsnijden. Ook al hebt u voorrang, hou de automobilist goed in de gaten, tracht oogcontact te maken en denk vooruit.
De meeste fietsers die bij een ongeval betrokken waren, zeggen achteraf dat ze het hadden kunnen vermijden als ze beter hadden opgelet. U hebt dus als fietser uw veiligheid deels zelf in de hand.
Fietsverzekering bij tegenslag
Pech of een ongeluk met uw fiets is uiteraard nooit uitgesloten. Gelukkig kunt u zich daartegen beschermen. Een fietsverzekering biedt een vergoeding bij diefstal van of schade aan uw fiets. En soms kunt u zich verzekering ook uitbreiden met een bijstandsservice of een ongevallenverzekering. Wist u trouwens dat u naast een klassieke fiets ook een mountainbike, koersfiets, e-step … kan verzekeren?
Meer info? Vraag gerust raad, ik ben daar om u te adviseren.