verhuren huren vastgoed huis woning appartement

Uw eigendom verhuren? Enkele voorzorgsmaatregelen

Waar moet u als eigenaar op letten als u uw vastgoed wilt verhuren? Hoe voorkomt u potentiële problemen met huurders? In dit artikel leest u er alles over.

Een huis of appartement verhuren is een uitstekende manier om extra inkomsten te verwerven. Het is echter belangrijk dat u bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt om zowel de goede staat van het pand als uw gemoedsrust te garanderen. Hier zijn enkele tips om problemen te voorkomen en uw eigendom in alle veiligheid te verhuren.

Kies uw huurders zorgvuldig

Bij het verhuren van uw vastgoed heeft u het recht om uw huurders te selecteren op basis van relevante criteria, zonder daarbij te discrimineren. Zo mag u geen keuzes maken op basis van afkomst of geslacht, maar u heeft wel het recht om een bewijs van inkomen te vragen ter bescherming tegen onbetaalde huur. Ook kunt u bijvoorbeeld het aantal bewoners controleren om na te gaan of dit overeenkomt met de oppervlakte van het pand.

Maak een plaatsbeschrijving op

Het opstellen van een plaatsbeschrijving is verplicht en beschermt zowel huurder als verhuurder. In dit document wordt de staat van het pand gedetailleerd beschreven, evenals de aanwezige voorzieningen. Zodra de plaatsbeschrijving in onderling overleg of door een expert is opgesteld, moet u deze laten registreren. Hoe meer details het document bevat, hoe kleiner de kans op latere discussies en geschillen.

Stel een duidelijk en gedetailleerd huurcontract op

De huurovereenkomst beschrijft de rechten en plichten van elke partij. Hierin staan doorgaans de contactgegevens van de huurder(s) en de verhuurder, de looptijd van het huurcontract, het bedrag van de huur en de huurlasten, het bezoekrecht, de voorwaarden bij de beëindiging van het contract en meer. Bij een probleem kunnen beide partijen terugvallen op de bepalingen in de huurovereenkomst. Zorg er dus voor dat het huurcontract zo volledig mogelijk is. Vergeet ook niet om het (gratis) te laten registreren, want dat is wettelijk verplicht!

Bepaal een huurwaarborg

Bij het verhuren vragen de meeste verhuurders een huurwaarborg. En hoewel dit geen wettelijke verplichting is, lijkt dit sterk aan te raden. Dit bedrag, dat meestal op een geblokkeerde bankrekening wordt geplaatst, dient ter dekking van huurschade en onbetaalde huur. Zodra het bedrag van de eventuele schade is afgetrokken, bent u verplicht om het resterende bedrag aan de huurder terug te betalen. Het maximale wettelijke bedrag van de huurwaarborg verschilt per gewest: maximaal 2 maanden huur in Brussel en Wallonië, en maximaal 3 maanden huur in Vlaanderen.

Sluit de nodige verzekeringen af

Afhankelijk van het gewest waar uw te verhuren pand zich bevindt, verschillen de regels. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere worden sterk aanbevolen. Hieronder maken we de opsplitsing tussen de verplichte en aanbevolen verzekeringen in het huren en verhuren van vastgoed.

Verplichte verzekeringen

Als verhuurder bent u wettelijk verplicht om een brandverzekering af te sluiten als uw eigendom zich in Vlaanderen bevindt. In Wallonië en Brussel is dit niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden om schade aan het gebouw te dekken.

Belangrijk: ook huurders moeten een brandverzekering afsluiten als zij in Wallonië of Vlaanderen huren, zodat hun aansprakelijkheid bij brand gedekt is. Sinds 1 november 2024 is deze verzekering ook verplicht in Brussel voor alle huurcontracten die vanaf die datum worden ondertekend.

Aanbevolen verzekeringen

Voor verhuurders zijn er nog andere nuttige verzekeringen. Zo kunt u kiezen voor een ruimere dekking tegen onbetaalde huur, schade veroorzaakt door de huurder, juridische geschillen, vroegtijdig vertrek, enzovoort. Neem gerust contact met ons op om de verzekeringen te vinden die het beste bij uw situatie passen.

Bronnen: Broker Newsletter, LeBonBail, Wikifin

Uw offerte online berekenen?

Of contacteer ons met uw vraag.