pensioensparen, pensioen, langetermijnsparen, fiscaal, sparen, belastingbrief

Eerst pensioensparen of langetermijnsparen in 2021?

Belastingvoordeel in 2021?

U overweegt zelf te sparen in 2021 voor uw pensioen? Een goed voornemen om dit binnen de derde pijler van het pensioenstelsel te doen, want de fiscus beloont u hier fiscaal voor.

Dat u de hypothecaire lening in mindering kan brengen op uw belastingaangifte is geen geheim, maar wat wanneer dit krediet ten einde loopt of u daarnaast nog een bijkomend fiscaal voordeel wenst?

Er zijn dan twee opties die u beter niet mist:

Extra tip:

Pensioensparen of langetermijnsparen in 2021?

Pensioensparen kunt u bijna altijd, op voorwaarde dat u een belastbaar inkomen hebt. Om bij langetermijnsparen een fiscaal voordeel te halen, moet u nog ruimte hebben in uw fiscale korf.

Geen nood, wij als expert in pensioenplanning doen al het telwerk voor u.

Het langetermijnsparen zit in dezelfde fiscale korf als de belastingvermindering voor de kapitaalsaflossingen, intresten en schuldsaldo voor de hypothecaire lening van de eigen woning (2005-2014). Omdat die korf relatief snel vol zit voor wie nog een woning afbetaalt, zal een langetermijnsparen extra interessant worden van zodra het woonkrediet is terugbetaald.

6 verschillen

Van zodra u een belastbaar inkomen geniet, raden wij u eerst aan pensioensparen te doen. Vervolgens berekenen wij de ruimte in uw fiscale korf, zodat u weet hoeveel fiscaal voordeel langetermijnsparen u bijkomend kan opleveren.

Hieronder de 6 verschillen tussen pensioensparen en langetermijnsparen:

PensioensparenLangetermijnsparen
Max. premie / in 2021?€ 990 of € 1270€ 2350
Belastingvermindering?30% of 25% + gemeentebelasting30% + gemeentebelasting
Optimaal sparen?U kiest zelf hoeveel u spaart.Max. premie hangt o.a. af van uw belastbaar inkomen.
Fiscaal voordeel?Bijna altijd, mits belastbaar inkomen.Er moet nog ruimte zijn in uw fiscale korf.
Premietaks of verzekeringsbelasting?Neen.2% aan de Federale Overheid. De maatschappij houdt deze automatisch in en stort deze door zodat u hier verder niets voor hoeft te doen.
Anticipatieve heffing op uw 60ste verjaardag (of op de tiende verjaardag, als u het contract hebt afgesloten na 55 jaar):8%10%

Conclusie

Vraag hieronder vrijblijvend uw afspraak. Samen overlopen we uw mogelijkheden, berekenen we de ruimte in uw fiscale korf en optimaliseren uw pensioenplanning. Wij regelen alles van A tot Z.

Dé specialist voor uw pensioenplanning

Voor uw pensioenplanning kunt u ons als verzekeringsmakelaar in Diest makkelijk bereiken: telefonisch, online en offline. Wij zijn zowel lokaal als online beschikbaar.

Uw specialist in pensioenplanning

Telefonisch, online en offline

Stel uw vraag

Online